Top 5 boeken – 2020

Wat een jaar was 2020. Het was een jaar waarin vooral heel veel niet meer mocht en heel veel ‘opeens’ niet meer kon. Gelukkig konden we ons nog steeds verliezen in boeken. Ik heb in 2020 best wel wat goede boeken gelezen en heb vandaag een top 5 opgesteld voor jullie.

1. De scherven – Amy Giles

Over mijn nummer 1 hoefde ik geen seconde na te denken. De scherven van Amy Giles kon ik lezen via de blogtour van Zomer & Keuning en wat een boek! Ik was diep onder de indruk en moest echt wel even een paar dagen bij komen van dit verhaal. Amy Giles heeft een fijne schrijfstijl en je leeft écht met de personages mee. Hoewel De scherven fictie is, gebeuren dergelijke schietpartijen werkelijk en daar blijven ook levende slachtoffers over. Dit boek is vanuit hun perspectief geschreven. Mijn recensie vind je hier.

2. Hou me vast zoals ik was – Gaby Rasters

Ook over mijn nummer twee hoefde ik niet heel lang na te denken. Dit boek kwam binnen! Gaby Rasters heeft een prachtig boek geschreven. Een onwijs mooie betoog voor haar vriendin Margriet.
Hou me vast zoals ik was is een rollercoaster aan gevoelens. Je gaat tijdens het lezen van een lach naar een traan en alles loopt goed in elkaar over. Juist die afwisseling in een boek met zo’n zwaar beladen onderwerp is onwijs belangrijk en laat die brok in je keel op het juiste moment iets slinken zodat je door kan lezen.
Hou me vast zoals ik was zal voor nabestaande van iemand die overleden is aan borstkanker een stuk van herkenning zijn en voor mensen die momenteel zelf te maken hebben met de ziekte hopelijk een steuntje in hun rug. De personages voelen levensecht, de emoties zijn puur en het verhaal is hartverscheurend. Mijn recensie vind je hier.

3. De wensmuur – Mia Sheridan

De schrijfstijl van Mia Sheridan is prettig om te lezen. De bijna poëtische manier van schrijven neemt je mee in het verhaal en houd je in zijn greep. Sommige zinnen zijn zo mooi geschreven dat je ze nogmaals leest.
De prachtige zinnen, de subtiele verwerking van Belle en het Beest, de hedendaagse dingen die tot een sprookje worden gekneed en het mooie samen komen van de twee verhalen maken dit boek prachtig. De wensmuur is magisch en houd je van het begin tot het eind in zijn greep. Het rauwe randje van de schuldgevoelens en de gedachte van Jonah over zichzelf maken dat je met hem mee leeft en hem genade gunt. Het is een prachtig eenentwintigste-eeuws sprookje waar je wel in moet geloven, en dat is wat we stiekem allemaal willen toch? Sprookjes om in te geloven.
Mijn recensie vind je hier.

4. Het zusje van – Carlie van Tongeren

Het zusje van is anders dan alle andere boeken die ik in 2020 las. Het zusje van is een onderdeel van Blossom Books Shorties. Deze serie wordt speciaal geschreven voor jongeren die moeite hebben met lezen en zich door dikke boeken laten ontmoedigen. De schrijfstijl van Carlie van Tongeren is prettig en door de korte hoofdstukken lees je er zo doorheen. Door de realistische manier van schrijven zijn alle gevoelens en gedachtes van Liv levensecht. Je staat er haast naast. De gevoelens komen in alle hevigheid binnen. Carlie weet deze gevoelens namelijk perfect onder woorden te brengen. De opluchting, de pijn, de boosheid en het verdriet en al deze emoties tegelijk heeft Carlie werkelijk briljant samen gebracht en dat allemaal in slechts 192 bladzijdes. Mijn recensie vind je hier.

5. De Academie – Astrid Boonstoppel

Dit boek heeft van mij geen vijf sterren recensie gekregen, maar toch staat het in mijn top 5. De unieke verhaallijn maakte dat ik er nog wel langere tijd bij stil bleef staan. De feministische boodschap, het mysterie en het plot maken dit boek erg goed.
De schrijfstijl van Astrid Boonstoppel is uitnodigend. Ze weet de sfeer goed te omschrijven en zorgt ervoor dat het onder je huid gaat kruipen en pas wanneer het daar zit geeft ze je steeds een stukje meer informatie. Door haar manier van schrijven zie je het huis en de ontvangsthal goed voor je.
Mijn recensie vind je hier.


Welk boek was jouw absolute favoriet in 2020? Misschien kunnen we elkaar inspireren in de reacties.

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment

  1. Wat een mooie top 5! Ik vond Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer heel goed, maar ook These witches don’t burn van Isabel Sterling (niet vertaald). Ook de Royals serie van Rachel Hawkins, De kleuren van magie-serie van V.E. Schwab en en en en en ………..