Recensie Hou me vast zoals ik was – Gaby Rasters

Uitgeverij: Boekerij
Genre: Feelgood, Literatuur & Romans
Bladzijdes: 272

Prijs: € 15,99
Waardering:★★★★★

Waar gaat het boek over?

De vrolijke Jasmijn staat midden in het leven, net als haar zes vriendinnen. Ze delen lief, leed en de grote vragen met elkaar. Carrière, mannen, kinderwens: alles kan besproken worden bij een lekker taartje of een groot glas witte wijn. Geen van hen wil echt volwassen worden, maar als Jasmijn slecht nieuws krijgt, komt alles in een heel ander licht te staan: ze heeft borstkanker.
Na een borstamputatie en chemo probeert Jasmijn het leven weer op te pakken, maar haar oude energie lijkt ze maar niet terug te vinden. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendinnen, die ze via appjes op de hoogte houdt, met wie ze taartjes eet wanneer de controles goed zijn, en die de bruiloft met haar geliefde Ralf tot een extra bijzondere, intense dag maken. Maar net als ze zich veilig begint te wanen, vier jaar na de eerste diagnose, ontploft er een bom in haar leven. Ze is opnieuw ziek, en dit keer is er weinig reden tot optimisme.

Mijn mening

Bij het schrijven van Hou me vast zoals ik was heeft Gaby Rasters zich laten inspireren door het verhaal van haar overleden vriendin Margriet. Veel van de personages in het boek bestaan echt en ook de appjes en blogs zijn origineel en met toestemming van de nabestaanden gebruikt.

Als sinds Hou me vast zoals ik was uit gekomen is wilde ik dit boek lezen, toch hield het verhaal mij ook wel een beetje tegen. Vooral omdat ik de ziekte borstkanker van heel dicht bij heb meegemaakt en mijn moeder heb zien strijden tegen die ziekte. Hou me vast zoals ik was wordt grotendeels vertelt vanuit de patiënt en niet vanuit de omgeving wat mijn nieuwsgierigheid aanwakkerde, al is dit niet de juiste benaming. Ik vind het moeilijk om de juiste woorden over te brengen.

‘Wat ik je wil zeggen, Jasmijn, is dat ik doodsbang ben om je kwijt te raken. Er is zoveel wat we niet in de hand hebben en dat maakt het oneerlijk. Ik daar echt ontzettend boos om worden. Vooral wanneer ik jouw worsteling zie. Je onmacht. En daar sta ik dan en ik kan niets doen, behalve er voor je zijn. En aan de andere kant weet ik ook dat je het zelf moet doen, ook al hou ik je hand vast en ben ik bij je.’

Ik vind het moeilijk om over een boek als dit een hele lange betoog te schrijven. Gaby Rasters heeft een prachtig boek geschreven. Een onwijs mooie betoog voor haar vriendin Margriet.
Hou me vast zoals ik was is een rollercoaster aan gevoelens. Je gaat tijdens het lezen van een lach naar een traan en alles loopt goed in elkaar over. Juist die afwisseling in een boek met zo’n zwaar beladen onderwerp is onwijs belangrijk en laat die brok in je keel op het juiste moment iets slinken zodat je door kan lezen.

Tijdens het lezen van Hou me vast zoals ik was vielen sommige puzzelstukjes van het ziekteproces van mijn moeder op zijn plaats. Ik snapte waarom opgeven geen mogelijkheid is. Je leert over het leven en leert te relativeren. Tijdens het lezen is het vooral de liefde die binnen komt. De liefde van Jasmijn voor haar vriendinnen, maar ook de liefde die haar familie, man en vrienden voor haar voelen.

Hou me vast zoals ik was zal voor nabestaande van iemand die overleden is aan borstkanker een stuk van herkenning zijn en voor mensen die momenteel zelf te maken hebben met de ziekte hopelijk een steuntje in hun rug. De personages voelen levensecht, de emoties zijn puur en het verhaal is hartverscheurend. Gaby Rasters heeft het verhaal onwijs mooi omschreven en het is een prachtig eerbetoon aan haar vriendin Margriet. Aan het einde van het boek was de brok in mijn keel niet meer te houden en heb ik een traantje gelaten.


Ben je nieuwsgierig geworden naar Hou me vast zoals ik was? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link. Dit is een affiliate link. Kost jou niets extra’s, maar levert mij een kleine bijdrage op.

Geef een reactie

CommentLuv badge