Recensie Het zusje van – Carlie van Tongeren

Uitgeverij: Blossom Books
Lijn: Blossom Books Shorties
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 192

Prijs: € 10,00
Waardering:★★★★★

Waar gaat het boek over?

Liv is een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school.

Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastgevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

Mijn mening

Het zusje van is een onderdeel van Blossom Books Shorties. Deze serie wordt speciaal geschreven voor jongeren die moeite hebben met lezen en zich door dikke boeken laten ontmoedigen.
De Shorties wordt een serie met korte, toegankelijk geschreven novelles voor een hele fijne prijs. Toen ik voor het eerst hoorde over de Shorties was ik een beetje sceptisch. Waarom zou je een goed verhaal vertellen in zo weinig bladzijdes? Carlie van Tongeren heeft het tegendeel bewezen.

Ik blijf hier net zolang staan tot ik weet wie ik me méér voel: een schoolgenoot van Zoë of de zus van Alex.

Het zusje van begint met een kort, maar zeer krachtig hoofdstuk over Zoë. We maken haar laatste minuten voor het ongeluk mee en dat komt direct binnen. Daarna gaat het verder vanuit Liv. Liv is met haar beste vriendin, Nadia, als ze wordt gebeld met verschrikkelijk nieuws dat haar leven veranderd. Haar broer Alex is betrokken geraakt bij een dodelijk verkeersongeval. Alex heeft het ongeval overleefd, maar het meisje dat hij aanreed ging dood. Dat meisje heet Zoë, en ze zat bij Liv op school.

Na het dichtslaan van dit boek dacht ik maar een ding; wauw! Wat een boek! En nu een dag verder is dat nog steeds het gevoel wat ik over heb gehouden aan dit boek. Ik zal proberen vandaag wat meer woorden te gebruiken, maar dat je dit boek moet lezen is voor mij duidelijk.

De schrijfstijl van Carlie van Tongeren is prettig en door de korte hoofdstukken lees je er zo doorheen. Door de realistische manier van schrijven zijn alle gevoelens en gedachtes van Liv levensecht. Je staat er haast naast. De gevoelens komen in alle hevigheid binnen. Carlie weet deze gevoelens namelijk perfect onder woorden te brengen. De opluchting, de pijn, de boosheid en het verdriet en al deze emoties tegelijk heeft Carlie werkelijk briljant samen gebracht en dat allemaal in slechts 192 bladzijdes. Slechts 192 pagina’s en toch is het verhaal compleet, de emoties levensecht en de personages goed uitgewerkt.

Carlie van Tongeren is erin geslaagd om een aangrijpend onderwerp goed vast te leggen in deze novelle. Het is dun, maar het is helemaal compleet. Naast dat het een heel goed boek is, is het ook goed om te gebruiken tijdens de lessen. Blossom Books heeft daarom aan het eind een aantal vragen opgesteld waarop je antwoord kunt geven en over kunt discussiëren. Carlie heeft de lat voor de komende Shorties ontzettend hoog gelegd en heeft mij ontzettend nieuwsgierig gemaakt naar haar eerdere boeken.


Ben jij nieuwsgierig naar Het zusje van? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment