Recensie Stief – Marion Pauw

Uitgeverij: Kluitman
Lijn: YA-novelles
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 96

Prijs: € 8,95
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

De vijftienjarige Kiki woont bij haar moeder, Sigrid. Haar ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin en een baby. Haar moeder heeft de breuk nog niet verwerkt. Kiki doet er alles aan om haar op te vrolijken. Als ze iets leuks met vriendinnen gaat doen, houdt ze zelfs dat geheim om haar moeder niet te kwetsen.
Ook met haar vader heeft ze om die reden weinig contact. Als haar moeder een nieuwe vriend krijgt, wordt het weer gezellig in huis. Johan is altijd vrolijk en verwent Kiki en haar moeder met cadeautjes en leuke uitstapjes. Johan zegt dat hij in auto’s handelt, maar Kiki komt per toeval achter dat hij niet de waarheid spreekt. Wat moet ze met deze informatie, nu haar moeder eindelijk weer gelukkig is?

Mijn mening

Het boek Stief van Marion Pauw is onderdeel van een serie dunne novelles van Kluitman. Deze boeken zijn niet dik, niet duur, maar wel heel spannend. Deze mooie gebonden boeken van elk ongeveer 100 pagina’s zijn geschreven door populaire topauteurs. Deze boeken zijn apart te lezen en er zitten meerdere interessante titels tussen. Mijn doel is dan ook in 2021 deze boeken te lezen. Met de eerdere boeken geschreven door Marion Pauw was ik nog niet bekend, dus dit is dan een leuke manier om kennis te maken met de schrijfstijl van iemand.

De laatste tijd lees ik steeds meer kortere verhalen en ik kan dit steeds meer waarderen. Waar ik vroeger dacht dat een verhaal in 100 pagina’s nooit compleet kon zijn, heeft Carlie van Tongeren met Het zusje van mij compleet het tegenovergestelde bewezen. Toen besloot ik meer korte verhalen te lezen en kwam ik uit bij Stief van Marion Pauw.

Stief gaat over de vijftienjarige Kiki. Kiki woont sinds de scheiding van haar ouders bij haar moeder. Haar ouders zijn al twee jaar gescheiden, maar haar moeder is hier nog niet overheen. Haar vader heeft wel al een nieuwe vriendin en die hebben pas een baby gekregen. Kiki ziet omwille van haar moeder haar vader erg weinig. Gelukkig komt dan Johan in hun leven. Johan is lief voor haar moeder en verwent de dames graag. Haar moeder wordt langzamer weer wat vrolijker en niets staat hun geluk meer in de weg… toch?

Stief bestaat uit een serie korte hoofdstukken, maar begint ijzersterk met een proloog in het nu. We lezen dat Kiki achterna wordt gezeten, maar weten niet door wie. Dat maakt dat je meteen door wilt lezen. De hoofdstukken die erna volgen zijn kort, maar de spanning wordt langzaam opgebouwd. Wel krijg je als lezer de tijd om steeds even bij te komen want de spanning wordt afgewisseld met alledaagse dingen die tieners van die leeftijd mee maken, zoals liefde, vriendschappen en alles eraan doen om erbij te horen. Voor de doelgroep is het fijn dat deze afwisseling er is, de spanning blijft zo behapbaar.

De schrijfstijl van Marion Pauw is vlot en leest gemakkelijk weg. De spannende proloog zet aan tot lezen en het boek en de schrijfstijl nodigen uit om door het verhaal heen te vliegen. Het taalgebruik is goed aangepast op de doelgroep waardoor zij zich waarschijnlijk goed in de hoofdpersoon kunnen vinden en haar gedachtegang zullen begrijpen.

Het enige jammere aan deze novelle is het plot. Het plot voelt naast de rest van het verhaal een beetje opgejaagd en overhaast. Het was voor mijn gevoel te plotseling voorbij. Het plot had wat mij betreft best een paar pagina’s mogen duren om wat meer spanning toe te voegen. Het was nu in zijn geheel meer middelbare school gebeurtenissen in plaats van echt spanning, maar wellicht ervaren de jongeren van 14 jaar dit niet op deze manier.

Al met al is Stief een op zijn tijd spannende novelle en zullen jongeren zich goed kunnen vinden in dit boek. Zeker voor de jongeren die zich moeilijk kunnen concentreren op een boek of niet van lezen houden zijn deze boeken van Kluitman een goed begin.


Ben jij bekend met de novelles van Kluitman? Laat zeker weten welke ik als volgende moet lezen. Ben jij benieuwd naar het boek Stief? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder!

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment

  1. Ik was voor het lezen van je blog post niet bekend met de novelles van Kluitman, maar ze klinken wel heel leuk en spannend. Ik ga het zeker even opzoeken!
    Stief lijkt me een heerlijk spannende novella om te lezen. Dank je voor je duidelijke recensie!