Recensie Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren

Uitgeverij: Blossom Books
Genre: Young adult
Bladzijdes:
331
Prijs: € 18,99
Waardering:★★★★

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt uiteraard op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het over?

Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ”Slettenlied”, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?

Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.

Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?

Mijn mening

Het meisjesmanifest gaat over de drie vriendinnen Tess, Sara en Kati. Ze hebben alle drie hun eigen problemen, maar proberen hier samen doorheen te komen. Vooral de problemen van Tess zijn schrijnend. Wanneer ze na een fantastische zomer met Lars op school komt is ze het onderwerp van een Slettenlied en heeft iedereen het over haar. Het verhaal van Tess is gebaseerd op het verhaal van Milou van Deelen. Zij ging enkele jaren geleden door een vergelijkbare situatie heen als Tess en ging viral met een filmpje dat ze maakte als antwoord op de pesterijen.

De meiden maken samen gedurende het verhaal veel mee samen en maken een mooie groei door. Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven en hier moest ik eerst wel een beetje aan wennen. Ik haalde de meiden aan het begin een beetje door elkaar, maar dit zakte gelukkig snel weg. Er gebeurd een hoop in hun leven, maar het wordt nooit teveel in het boek. Het wisselt elkaar op een fijn tempo af. Het is bijzonder om te zien hoe de meiden met de diverse situaties om gaan als groep, maar ook individueel. Het doet mij denken aan m’n eigen middelbare schoolperiode en ik krijg een soort heimwee.

De schrijfstijl van Carlie van Tongeren is prettig en leest lekker weg. Hoewel de gebeurtenissen/verhalen van de meiden zeker heftig zijn, beschrijft Carlie het nergens te heftig. De thema’s zijn belangrijk om over te schrijven voor jongeren en het is belangrijk om erover te praten. Wat mij betreft moet dit boek op de leeslijst komen zodat jongeren dit boek ook lezen. Door de verschillende verhalen zullen veel jongeren zich herkennen in dit boek, naast slutshaming komen namelijk ook het hebben van een negatief zelfbeeld en aanranding aan bod.

Het meisjesmanifest is een boek dat indruk maakt en je even moet laten landen. Carlie van Tongeren heeft een geweldig boek neergezet. Ik was al fan van Carlie na het lezen van Het zusje van en dat ben ik na dit boek nog steeds!


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments