Recensie Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Uitgeverij: Blossom Books B.V.
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 272

Prijs: € 18,99
Waardering:★★★★

Waar gaat dit boek over?

Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader, bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzuster) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.

En eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar, hoe moet ze dit in hemelnaam allemaal in haar eentje verwerken?

Mijn mening

In Heerestraat & Rozenlaan volgen we de hoofdpersonage Nina die ons mee neemt in haar toch wel hectische leven. Haar ouders zijn onlangs gescheiden en daarin probeert Nina nog een weg te vinden. Haar vader is dolgelukkig met zijn nieuwe vriendin en haar moeder heeft heel veel moeite met de scheiding en ligt daardoor hele dagen in bed. Haar moeder ziet Nina niet meer staan en de twee lijken wel vreemden in hetzelfde huis. Bij haar vader moet alles ‘gezellig met zijn vijfjes’, dus daar hoeft ze ook niet te wachten op persoonlijke aandacht.

Nina is meegaand in de situatie en probeert het zowel haar moeder als haar vader naar de zin te maken. Ze wilt haar oude moeder weer terug, mist de goede band met haar vader en tot overmaat van ramp krijgt ze er ook nog eens een verschrikkelijke stiefzus en stiefbroer bij… toch?

Heerestraat & Rozenlaan voelt als een luchtig geschreven boek en leest lekker vlot weg. Toch worden er belangrijke onderwerpen voor jongeren besproken zoals gescheiden ouders, verliefdheid, nieuwe situaties en vriendschappen. Carlie van Tongeren heeft het voor elkaar gekregen om deze situaties pakkend neer te schrijven, maar toch niet te zwaar te maken.

In mijn recensie van Het zusje van schreef ik al dat Carlie een erg realistische manier van schrijven heeft waardoor de personages levensecht lijken. Dat is ook in dit boek het geval. Nina is een leuk meisje om over te lezen en doordat ze van voetbal en lezen houdt kon ik mij erg goed met haar identificeren. Ze maakt gedurende het boek een mooie persoonlijke groei door. Haar gevoelens zijn goed omschreven en waarschijnlijk goed te herkennen door jongeren met gescheiden ouders. Volgens mij zijn er nog niet veel boeken geschreven voor jongeren over dit onderwerp en Carlie van Tongeren heeft dat heel goed gedaan.

Ik heb onwijs genoten van dit boek van Carlie van Tongeren en dit zal ook zeker niet mijn laatste boek van haar zijn dat ik lees. De schrijfstijl is ontzettend fijn en levendig en de personages zijn levensecht.


Heb jij dit boek van Carlie van Tongeren al gelezen? Of wil je hem nog lezen, je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link.

Geef een reactie

CommentLuv badge