Recensie Onvoorspelbaar – Lois Blommestein

Uitgeverij: Brave New Books
Genre: Thriller
Bladzijdes:
262
Prijs: € 21,95
Waardering:
★★★★

Waar gaat het boek over?

Een poging tot het oprollen van een pooiersnetwerk loopt gruwelijk mis. Rechercheur Frany raakt daarbij levensgevaarlijk gewond. De daders zijn belust op wraak.
Frany’s dochter Kaylee is niet moeilijk om de tuin te leiden, met haar typische onbezonnen gedrag. Zal het de politie lukken om haar uit de handen van de pooiers te redden, of komt alle hulp te laat?

Mijn mening

Na het lezen van Gedraag je en Machteloos van Lois Blommestein besloot ik direct door te gaan met Onvoorspelbaar. Ik had de thrillers gekregen van Lois Blommestein, maar ik was na de eerste twee boeken ook nieuwsgierig naar het derde boek.

Laat ik beginnen dat dit boek écht ontzettend heftig is. Het zou niet misplaatst zijn als er in dit boek een trigger waarschuwing geplaatst zou worden. Verkrachting en fysiek geweld spelen echt de hoofdrol in dit boek. Buitensporig geweld.

Het verhaal begint met een spannende gijzelingsactie in Alkmaar, waarbij rechercheur Nichel Frany wordt ingezet als onderhandelaar. Het gaat echter gruwelijk mis en Frany beland in levensgevaar in het ziekenhuis en de daders ontkomen. Ze zijn uit op wraak op rechercheur Frany en plannen de ontvoering van Kaylee, de dochter van Nichel Frany. Op het feestje waar ze Kaylee ontvoeren nemen ze ook haar goede vriendinnen Marja en Astrid mee. Tegelijkertijd volgen we het verhaal van Tessa Vechters die al 80 dagen vermist is. Ze is ook slachtoffer van een prostitutienetwerk. Daarnaast volgen we ook Michelle, een rechercheur uit Amsterdam en Mike. Mike is onderdeel van het team van Nichel, maar ook de broer van rechercheur Nichel Frany.

Dit zijn heel wat personages om te volgen waardoor ik geregeld even in de war raakte als er tijdens een hoofdstuk gewisseld werd van personage. De verhaallijnen van Kaylee en Tessa zijn ontzettend heftig, naar en rauw. De verkrachtingen worden gedetailleerd beschreven en het geweld is haast voelbaar. Dat maakt dat dit boek niet voor iedereen geschikt is. Zelden las ik een boek dat zo gewelddadig, maar tegelijkertijd geloofwaardig is geschreven en er is haast geen ontsnappen aan.

De spanningsboog is continue gespannen, maar ergens was het verhaal en het einde wel erg voorspelbaar. Je blijft doorlezen omdat je wilt weten of het ook echt zo afloopt en ergens wil je het boek dichtslaan en nooit meer aanraken. Hoewel ik weet dat het geweld nodig is voor het verhaal, had het voor mij zeker een stuk minder gekund. De verhaallijn van Tessa had voor mij bijvoorbeeld weinig toegevoegde waarde.

Toch zijn er wel wat ongeloofwaardigheden in dit boek die de kwaliteit van het verhaal wat voor mij weg halen. Zo verkeerd Nichel het ene moment in levensgevaar en ontwaakt hij twee dagen later uit coma en loopt hij het ziekenhuis om het onderzoek naar zijn dochter even over te nemen. Hoewel dit geen thriller is die draait om het politieonderzoek, maar meer om de aandacht te vragen voor dit soort zaken, was dit wel een moment waarop ik dacht “Oh ja, tuurlijk…”

De personages zijn sterk neergezet door Lois Blommestein en ze komen haast tot leven voor je ogen. Vooral Kaylee vond ik een interessant en sterk personage, maar ook sommige van de ontvoerders waren interessant om te leren kennen.

Al met al is onvoorspelbaar een goed, rauw en interessant verhaal, maar je moet er wel tegen kunnen. Het is goed dat Lois Blommestein hier aandacht voor vraagt, want helaas gebeuren dit soort dingen ook echt. Na dit boek moet ik wel even bijkomen. Het verhaal moet even landen en verwerkt worden, het kruipt onder je huid en gaat daar niet zo gemakkelijk meer weg.


Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar dit boek van Lois Blommestein, dan kun je hem via mijn onderstaande link bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge