Recensie Machteloos – Lois Blommestein

Uitgeverij: Brave New Books
Genre: Thriller
Bladzijdes:
285
Prijs: € 21,95
Waardering:
★★★

Waar gaat het over?

Jaimy en Lars lijken het perfecte echtpaar: de knappe docent van de politieacademie en zijn voormalige studente. Maar schijn bedriegt. Na een ingrijpende gebeurtenis besluit Joan haar leven weer op te pakken. Ze meldt zich aan voor een nieuwe opleiding en gaat werken in een verzorgingshuis. Daar komt ze oog in oog te staan met Liam, die nooit de dood van zijn zusje Dawn heeft kunnen verwerken, vindt dat hem onrecht is aangedaan en anderen daar voor moeten boeten. Langzaam maar zeker veranderd hij in een roofdier op jacht naar zijn prooi. Er ontstaat een kat- en muisspel met verstrekkende gevolgen. Wie wint?

Mijn mening

Onlangs werd ik benaderd door Lois Blommestein om te vragen of ik haar thrillers wilde lezen. Ik werd enthousiast en begon meteen in Gedraag je. Toen dat boek goed bevallen was besloot ik direct door te gaan in Machteloos.

Machteloos is opnieuw een verhaal dat gaat over actuele en heftige thema’s, zoals verkrachting en huiselijk geweld.

Machteloos wordt wederom verteld vanuit verschillende perspectieven. We maken kennis met de nichten en vriendinnen Jaimy en Joan. Ze hebben allebei in het verleden veel mee gemaakt: Jaimy de politieagente zit in een gewelddadige relatie met Lars waar ze maar moeilijk uit kan stappen en Joan is jaren terug verkracht door twee jongens wat nog altijd z’n sporen na laat. Ze besluit haar leven weer op te pakken en schrijft zich in bij een opleiding in een verzorgingstehuis. Op haar eerste werkdag staat ze oog in oog met Liam, een van haar verkrachters. Het zet haar leven op z’n kop. Het derde perspectief is Liam. Liam is een sociopaat en dader. Hij heeft de dood van z’n zusje Dawn nooit verwerkt en vind dat hem onrecht is aangedaan.

Het is interessant om de diverse perspectieven te lezen en het verhaal vanuit meerdere kanten belicht te zien worden. De hoofdstukken vanuit Joan en Jaimy zijn ontzettend heftig om te lezen omdat ze zo gedetailleerd zijn beschreven. Door middel van flashbacks leren we meer en meer over het verleden van de twee dames die elk op hun eigen manier ontzettend heftige dingen hebben meegemaakt. Het is verschrikkelijk om over te lezen en je te realiseren dat het voor sommigen herkenbare situaties zijn.

De schrijfstijl van Lois Blommestein is prettig en het boek leest makkelijk weg en er worden nergens moeilijke woorden of zinnen gebruikt. De verkrachtingen en mishandelingen worden wel ontzettend gedetailleerd beschreven en dit maakt dat dit boek niet voor iedereen is weg gelegd.

Tijdens het verhaal ligt de nadruk voornamelijk op de gruwelijkheden waardoor de diepgang in de personages wat lijkt te ontbreken. Daarnaast gebeurd er zo ontzettend veel in het boek dat het verhaal ook een beetje in herhaling valt. Toch is het verhaal spannend van begin tot eind en was ik ontzettend benieuwd hoe het zou aflopen.

Machteloos is het eerste deel in een trilogie en ik ben benieuwd wat Lois Blommestein in de komende delen voor ons in petto heeft.


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek en wil je het ook lezen, je kunt het via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge