Recensie Gedraag je – Lois Blommestein

Uitgeverij: Brave New Books
Genre: Thriller
Bladzijdes:
257
Prijs: € 21,95
Waardering:
★★★★

Ik heb dit boek gekregen als recensie exemplaar van de auteur. Waarvoor m’n dank! Uiteraard beïnvloed dit op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het over?

Hij houdt zijn slachtoffers nauwlettend in de gaten, met name zijn laatste. Alexandra Braza, een 23-jarige studente, wordt het slachtoffer van een serie verkrachter. Ze is doodsbang dat hij nog een keer achter haar aan zal komen en doet er alles aan om de dader te pakken. Dat valt alleen niet mee. Ze heeft hem niet gezien, alleen zijn stem gehoord. Wanneer de serie verkrachter merkt dat Alexandra nauw samenwerkt met de politie, komt er een nieuw gevoel in hem naar boven. Haat. En die haat wordt alleen maar erger.

Mijn mening

In Gedraag je volgen we voornamelijk Alexandra Braza. Een 23-jarige studente uit Amsterdam die het slachtoffer wordt van een serieverkrachter.

Op de eerste bladzijde deelt Lois de cijfers rondom zedenmisdrijven zoals deze bekend zijn bij het CBS. Ik wist niet dat deze cijfers zo hoog waren en was hier wel even verbaast over, dit maakte het boek opeens ontzettend actueel en belangrijk. Daarna wordt het verhaal gestart met een spannende proloog die je zintuigen direct op scherp zet. Het niveau voor het verhaal ligt direct hoog en je wilt niet anders dan verder lezen.

De hoofdstukken daarna zijn kort en door de opbouw weet je direct wie je volgt, waar de scène zich afspeelt en de datum en tijd. Dit leest prettig en zorgt dat je zelf bijna niet hoeft na te denken. De hoofdstukken worden wisselend vertelt vanuit Alexandra, Demi Lachten en Luuk Min van de zeden afdeling van de politie en vanuit de dader. Doordat je zoveel verschillende perspectieven leest wordt het verhaal direct vanuit meerdere kanten belicht en lees je zowel hoe het slachtoffer het ervaart als hoe hard de politie z’n best doet om de dader te vinden.

De schrijfstijl van Lois Blommestein leest prettig weg en er worden nergens moeilijke woorden of zinnen gebruikt. De schrijfstijl doet mij denken aan young adult boeken waar ik altijd zo doorheen vlieg. Het voelt soms zelfs iets te makkelijk geschreven. Lois heeft een beeldende schrijfstijl, maar de daadwerkelijke verkrachting wordt voor mij nergens te heftig beschreven. Ik kan mij echter voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Houdt er rekening mee als je dit boek wilt gaan lezen dat er verkrachting en geweld in voor komt en dat dit redelijk gedetailleerd beschreven wordt.

Sommige personages in dit verhaal blijven wat oppervlakkig, zo komen we niet echt veel te weten over Luuk en Demi, maar Alexandra is erg krachtig neergezet als je het mij vraagt. Het stoort mij in dit verhaal niet dat ik niet van iedereen een achtergrond verhaal ken. Dit had wellicht alleen maar afgeleid. Tegelijkertijd voel ik weinig binding met de personages en kan ik mij niet altijd goed inleven.

Het verhaal is realistisch en daardoor erg heftig om te lezen. De spanning is goed opgebouwd, maar ik wist wel vrij snel wie de dader was. Tijdens het lezen merkte ik wel dat Lois Blommestein nog niet zo heel lang schrijft, het voelde soms wat gehaast en niet helemaal af. Toch maakt het mij nieuwsgierig naar haar andere boeken en denk ik dat we nog veel van haar gaan horen.


Ben je nieuwsgierig geworden naar Gedraag je van Lois Blommestein? Je kunt het bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments