Recensie De executie – Daniëlle Bakhuis

Uitgeverij: Van Goor/Best of YA
Genre: Thrillers & Spanning, Young Adult
Bladzijdes: 272
Prijs: € 16,99
Waardering:★★★★★

Waar gaat het boek over?

Het is 2048. Het Collectief is aan de macht. Om het land staat een Muur en de levens van alle inwoners zien er hetzelfde uit. Ze dragen dezelfde kleding, wonen in dezelfde huizen en eten iedere avond dezelfde maaltijd. Dat maakt iedereen gelijk, en het leven zorgeloos en voorspelbaar. Maar wie een misstap begaat, wordt keihard afgestraft.

Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren hangend in kooien boven een onpeilbare diepte terechtgesteld. Tijdens een spectacularie show die live op televisie wordt uitgezonden, krijgen vijf tieners nog één kans om zichzelf te redden. Bij vier van hen zullen de bodems onder hun kooien worden weggeklapt. Het Collectief beslist wie er overblijft. Welkom bij De Executie. Deze aflevering wil je niet missen!

Mijn mening

Het verhaal speelt zich af tijdens de liveshow van De Executie. Je beleeft het verhaal vanuit alle kandidaders. Ze staan allemaal voor verschillende dingen terecht, het één wat erger dan het ander. Doordat je vanuit de verschillende perspectieven leest leer je de kandidaders ook echt kennen. De gevoelens zijn levendig beschreven dat je ze ook echt mee maakt. Doodsangsten, verdriet en hoop passeren de revue.

De liveshow heeft verschillende rondes en na elke ronde zakt er letterlijk bij een van de kandidaders de grond onder de kooi vandaan uiteindelijk komt er een winnaar uit de show naar voren, Het Collectief gunt deze kandidader genade.

Net wanneer je denkt dat het verhaal voorspelbaar wordt draait het hele verhaal 180 graden en die plottwist zag ik écht absoluut niet aan komen. Je wordt nieuwsgierig naar de afloop en kunt niet meer stoppen met lezen. Het einde was een verassing en daardoor werd het boek alleen maar beter!

Een traan valt op de neus van mijn schoen. Het bolletje blijft even liggen, voordat het naar beneden glijdt. Het zijn prachtige schoenen van zwart leer, met een geel stiksel om de zool. Ze hebben butsen en krassen en vlekken, maar ze vertellen hun eigen verhaal.

Het is angstwekkend hoe realistisch dit verhaal kan zijn. Dingen die we al hebben gezien in het verleden komen aan bod en daarbij zijn componenten gevoegd die bizar klinken, maar wellicht wel zouden kunnen gebeuren. Het idee dat dit écht zou kunnen worden doet mij huiveren. De tv-programma’s worden toch al steeds extremer en wij zien het graag steeds verder gaan.

Na Clownsnacht was ik al fan van Daniëlle Bakhuis, maar nu na De Executie is dit alleen maar bevestigd. Ik persoonlijk vind deze nog beter dan Clownsnacht en vond het een bijzonder verhaal om te lezen. Het heeft mij aan het denken gezet. De Executie is een boek voor jong en oud, je zult er geen spijt van hebben!

Heb jij de boeken van Daniëlle Bakhuis al gelezen? Laat in de reacties achter welk boek van haar jij het best vond om te lezen!

Geef een reactie

CommentLuv badge