Recensie Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis

Uitgeverij: Van Goor
Genre: Jeugdhorror
Bladzijdes: 136
Prijs: € 12,50
Waardering:★★★★★

Waar gaat het boek over?

Fara past een avondje op de kinderen van de familie Zuiderduin. Ze wonen in een groot, bijna kasteelachtig huis in de luxe villawijk van het dorp. Marnix en Suzie zijn lieve kinderen, ze luisteren goed en gaan braaf naar bed. Maar wanneer de stroom uitvalt, Suzie steeds huilend wakker wordt en Fara dingen ziet en hoort die haar een slecht voorgevoel geven, begint ze zich af te vragen of ze deze oppas klus ooit had moeten aannemen…

Mijn mening

Ik hoor mezelf nog denken op donderdag avond ‘Jeugdhorror hoe eng kan dat nou eenmaal zijn?’ en vol goede moed begon ik aan het veel aangeprezen boek van Daniëlle Bakhuis. Een genre waar ik nog niet bekend mee ben en toen ik begon te zoeken naar het genre stuitte ik op een blogpost van de schrijfster zelf, wie kan het nou beter uitleggen dan Daniëlle Bakhuis zelf? Je kunt hem hier terug vinden.
Maar wat had ik mij vergist nog voor het écht spannend begon te worden durfde ik niet meer verder te lezen en besloot ik het boek opzij te leggen, om hem vervolgens de volgende ochtend in een ruk uit te lezen. Nou is dat misschien geen prestatie op zich want het boek is niet erg dik. Wat wel bijzonder is dat ik het hele boek met kippenvel heb gelezen.

Waarom is dat zo bijzonder hoor ik denken? Ik zal mijzelf even verduidelijken. Ik ben 23 jaar oud en ik lees al zolang ik mij kan herinneren horror en thriller verhalen, het liefst zo luguber en spannend mogelijk. Zo heb ik al heel wat voor volwassene geschreven thrillers gelezen en heb ik vaak met ingehouden adem en kippenvel zitten lezen. Clownsnacht is niet per se luguber, maar Bakhuis weet wel de spanning op te bouwen en elk hoofdstuk te eindigen met een cliffhanger waardoor je wel door moet lezen.

De elementen in het boek laten je gruwelen. We zijn allemaal wel eens alleen thuis geweest en hebben vreemde dingen gehoord toch? Dat het huis leek te ademen zoals Daniëlle Bakhuis het zo mooi weet te omschrijven. Juist daarom werd dit boek, geschreven voor de jeugd, voor mij zo spannend!

Ik denk dat veel mensen zich ook kunnen identificeren met het hoofdpersonage Fara, ze is een heel puur en realistisch personage. Vind het bijzonder knap hoe ze neer is gezet in dit boek en dat in relatief weinig pagina’s.

Mijn keel zit zo dichtgeschroefd dat het voelt alsof ik gewurgd word. In blinde paniek gooi ik het dekentje over me heen. Mijn hart bonkt zo hard in mijn oren dat ik bang ben dat mijn trommelvliezen scheuren. Ik knijp mijn ogen dicht. Stop mijn vingers in mijn oren. En begin keihard te gillen.

Toen ik opgelucht dacht klaar te zijn met dit boek en mijn kippenvel begon te zakken trapte Daniëlle Bakhuis nog even na met haar nawoord en het laatste hoofdstuk. Het boek had van mij gerust nog wat luguberder gemogen, maar dat kan ze haar lezers van 12/13 jaar niet aandoen.


Ik heb onwijs genoten van dit spannende boek en ik ben zeker van plan om de andere boeken van Daniëlle Bakhuis te gaan lezen. Heb jij Clownsnacht al gelezen? Laat zeker in de reacties achter wat jij ervan vond!

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments

  1. Ik had het boek al zien staan in de lokale boekhandel maar was wat afgeschrikt door het aantal pagina’s! Maar misschien moet ik hem toch nog maar even oppakken!

    1. Het is inderdaad niet erg dik! Ik miste ook wel op hét moment de luguberheid. Maar dat had de jeugd niet aan gekund denk ik! Misschien kun je hem ergens tweedehands vinden! Hij is wel zeker leuk om te lezen!