Recensie De eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Uitgeverij: Van Goor / Best of YA
Genre: Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 272

Prijs: € 16,99
Waardering: ★★★★★

Waar gaat het boek over

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan, totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en onze gezichten verlicht. Ik lees de woorden op de muur, één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd.
ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN
Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd.

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Wat vind ik er van?

Na het lezen van Clownsnacht en De executie kon ik eigenlijk niet langer wachten met het lezen van deze derde Young Adult thriller van Daniëlle Bakhuis. Net als de anderen keren stelde Daniëlle mij ook deze keer niet teleur. Wat een ijzersterk boek!

Vanaf bladzijde 1 weet Daniëlle Bakhuis mij weer vast te houden en mij nieuwsgierig te maken. Het begint met Chleo waar wij haar beter leren kennen. Een onzeker meisje dat wegloopt van huis na een ruzie met haar moeder. Al vrij snel begint het verhaal op gang te komen en wordt Chleo wakker in een kille garage.

De personages zijn stuk voor stuk interessant en goed bij elkaar gevonden. Zo is er een miljonair, een junk, een beroemde violist, een hartpatiënt, een baby, een gevlucht jongetje uit een oorlogsgebied, een oude man in een rolstoel, een alleenstaande moeder en een knappe jongen van Chleo’s leeftijd. Een interessante combinatie waarbij je zelf ook gedurende het verhaal gaat nadenken wie je zelf zou elimineren en wie je zou laten leven. Het zet je aan het denken terwijl Daniëlle Bakhuis laat zien dat iedereen een goede en slechte kant heeft. Kies je bijvoorbeeld voor de oudere man omdat hij vergeleken met de baby al een heel leven heeft gehad of kies je voor de hartpatiënt omdat hij het toch al niet zou gaan halen? De waarde van iemands leven valt niet te bepalen aan de hand van hoeveel verleden hij er al op heeft zitten of hoeveel toekomst hij nog heeft. Het doet er niet toe hoe waardevol hij is voor talloze mensen, als hij ook voor onschatbare waarde is voor één.

De schrijfstijl van Daniëlle is vlot en je vliegt zo door het boek heen. Ik had hem dan ook binnen een dag uitgelezen. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van prachtige zinnen die je graag nogmaals wilt lezen om ze volledig tot je door te laten dringen.

Verdriet is niet af te meten aan het aantal tranen dat er om je dood gelaten wordt. Het is niet meetbaar door de mensen die op je begrafenis verschijnen te tellen. De dood van één enkel iemand kan meer impact hebben dan een heel kerkhof bij elkaar.

Daarnaast zit dit boek vol met plottwisten. Je wilt vanaf bladzijde één weten wat er gaat gebeuren en wie er overleeft. Ergens hoop je dat het concept een grapje is, maar al snel wordt de waarheid pijnlijk duidelijk.
Het einde kwam voor mij ook echt als een grote verassing. Die had ik absoluut niet aan zien komen, sterker nog ik had niet eens nagedacht dat dit tot de opties kon behoren.

Al met al heb ik onwijs van dit boek genoten. De spanning, de vele plottwisten, de sterk bij elkaar gekozen personages en het einde maken dat ik dit boek een ijzersterke thriller vind voor jong en oud. Het boek zet je aan tot nadenken, niet alleen over de bizarre gebeurtenissen, maar ook over de prachtige zinnen die Daniëlle Bakhuis gebruikt.

Er zijn dingen die niemand in zijn leven hoort mee te maken. Gebeurtenissen waar met de beste wil van de wereld geen nut of betekenis of leermoment uit valt te halen. Dingen waar een mens prima zonder kan, omdat ze alleen maar ellendig veel verdriet opleveren.

Ben jij al bekend met de boeken van Daniëlle Bakhuis?


Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments