Recensie Het schaduwmeisje – Lydia Albadoro

Dit boek kreeg ik van de uitgeverij in ruil voor een recensie. Dit beïnvloed uiteraard op geen enkele manier mijn mening.

Uitgeverij: Kabook Publishing
Genre: Young Adult, Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 300

Prijs: € 20,99
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

Faith Visser heeft een droombaan op een cruiseschip. Ze kan haar geluk niet op als ze de rijke Italiaanse jet setter Vito Vitalis ontmoet. Haar toekomst lacht haar toe als hij Faith een droombaan aanbiedt voor zijn “celebrity” klanten. De naïeve Faith valt als een blok voor hem, maar ze komt er al snel achter dat deze playboy haar gebruikt. Ze sluit een wraakpact met Adriana, Vito’s ex-vriendin. Faith raakt verstrikt in een duivels spel. Als ze een duister complot ontdekt, vreest ze voor haar eigen leven. Dan ontwaakt ze spiernaakt in een snikhete container…

Mijn mening

Het schaduwmeisje is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel volgen we Faith Visser en in het tweede deel de privédetective Jason Harris. Faith heeft alles wat ze wilt een droombaan op een cruiseschip en ze ontmoet per toeval de prachtige, charmante en rijke Vito Vitales. Vito leidt een droomleven van zijn bedrijf waar hij de rijke toeristen in Napels rondleid. Faith valt als een blok voor hem, maar zo naïef als ze is mist ze alle rode vlaggen en neemt zelfs een baan bij hem aan, maar is Vito wel wie hij zegt te zijn?

Het schaduwmeisje start met een spannende proloog. Het doet wat een proloog hoort te doen, namelijk spanning oproepen en zorgen dat je met vragen komt te zitten en snel wilt beginnen aan het verhaal. Vorig jaar las ik al Schim van Lydia en daar had ik onwijs van genoten dus deze proloog beloofde weer veel goeds. De verwachtingen lagen weer hoog.

Kon Lydia deze verwachtingen waar maken? Ja en nee. Ik kan niet teveel in details treden, maar ik ga het proberen zo duidelijk mogelijk te maken zonder spoilers. Laat ik voorop stellen dat het niet komt door de schrijfstijl van Lydia Albadoro. Deze is namelijk pakkend, beeldend en lekker vlot. Het verhaal leest snel weg en de spanning is onderhuids voelbaar. Je voelt dat er wat staat te gebeuren, maar weet nog niet wanneer en wat en dat maakt dat je doorleest. De gebeurtenissen in het boek zijn uniek en op een beeldende manier omschreven, je ziet de diverse ruimtes voor je en bent er haast zelf bij.

Waar het dan blijft steken? Voor een groot gedeelte bij de personages voor mij. Ik voelde met geen enkele personage een band of klik en vond ze niet écht interessant of boeiend. Waar je verwacht een band en medelijden te krijgen met Faith vond ik haar vooral vervelend en ontzettend naïef, ze stapt met open ogen in een val die zo ontzettend duidelijk is. Ze gelooft alles en er hoeft geen enkele moeite gedaan te worden en ook met Jason voelde ik weinig ondanks zijn daden in het verhaal. Dit hoeft niet perse aan Lydia te liggen, in het echte leven vind je nou eenmaal ook niet iedereen leuk of aardig.

Wat daarnaast mij tegenstond waren de afschuwelijke scènes van verkrachting die in mijn ogen redelijk beeldend en uitgebreid werden beschreven. Hier was ik niet op voorbereid. Daarom wil ik je via deze weg wel graag de trigger warning geven. Het is niet een scène maar toch wel een aantal en die waren allemaal even afschuwelijk. Ik weet dat dit in het echte leven gebeurd en dat het dan ook daadwerkelijk afschuwelijk is en er niets moois aan is, maar voor zo’n beeldende beschrijving had ik graag vooraf een waarschuwing gehad. Het viel nu rauw op m’n dak en ik vond achteraf niet dat het echt iets toevoegde aan het verhaal. Het nam in zekere zin het leesplezier weg. Ook wordt er veel gebruikt van “Jezus” als scheldwoord, ook wanneer het niet nodig is of echt iets toevoegt.

Daar waar Schim een interessant en uniek verhaal was, stond Het schaduwmeisje mij een beetje tegen. Niet om de schrijfstijl of spanning, want dat was zeker aanwezig en het was ergens ook een uniek verhaal en goed gevonden, maar meer door de gebeurtenissen, personages en bepaalde woordkeus. Dit kan net zo goed een smaak kwestie zijn en hoeft helemaal niet aan de auteur te liggen en ik ben nog altijd even nieuwsgierig naar de andere boeken van Lydia.


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit nieuwe boek van Lydia Albadoro? Je kunt hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment