Recensie Ik zie, ik zie… – Ellie Marney

Ik heb dit boek gekregen van in ruil voor een eerlijke recensie. Dit beïnvloed uiteraard op geen enkele manier mijn mening.

Uitgeverij: de Fontein Jeugd
Genre: Young Adult, Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 416

Prijs: € 18,99
Waardering:★★★

Waar gaat het over?

1982. De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om minderjarige seriemoordenaars in de gevangenis te interviewen. Omdat Emma en Travis zelf ook nog jong zijn, hoopt de FBI dat zij nieuwe informatie loskrijgen. Bovendien is Emma de enige overlevende van een seriemoordenaar. Misschien ontdekt zij dingen die anderen niet opvallen? Dan worden ze opgeschrikt door een nieuwe zaak: iemand heeft het op tieners gemunt. De klok tikt en de enige dienen verder kan helpen is de beruchte seriemoordenaar Simon Gutmunsson. Deze 19-jarige meestermanipulator heeft zijn oog op Emma laten vallen. Welk spel speelt hij met haar? En wat weet Simon over de dader?

Mijn mening

Ik zie, ik zie… speelt zich af in Amerika in het jaartal 1982. We volgen vooral Emma en Travis, maar eigenlijk gedurende het verhaal worden stukjes van het verhaal vertelt vanuit allerlei perspectieven. Er is een seriemoordenaar is actief. De gedragswetenschappen komen net in optocht in Amerika en de FBI schakelt twee 18-jarigen, Emma en Travis, in om met reeds veroordeelde tiener seriemoordenaars te gaan praten om hun motieven en beweegredenen te achterhalen. Als special agent Cooper vermoedt dat Simon Gutmunsson meer van de moorden af weet komen er ook gesprekken met Simon Gutmunsson.

Aan het begin moest ik even inkomen in het verhaal. Het is enerzijds mysterieus en maakt nieuwsgierig, maar anderzijds komt het allemaal wat traag op gang en ik kon moeilijk inschatten waar het verhaal naar toe zou gaan en wanneer de spanning zou beginnen en toch is dit een bijzonder verhaal wat mij erg heeft aangegrepen. Het is niet alleen bijzonder door zijn onderwerp en personage keuze, maar ook vanuit welke richting het wordt vertelt. Je leest gedurende het verhaal vanuit diverse personages wat telkens een beetje meer inzicht geeft, maar zonder het verhaal onsamenhangend te maken. Het ene moment kom je erachter wie de dader is en het volgende moment lees je vanuit de dader. Halverwege het verhaal begint de spanning echt op te bouwen, maar wel op een ander level dan de thrillers die ik gewend ben. Het is niet de gewoonlijke rechercheur zoekt de dader verhaal.

Het is een boek met seriemoordenaars waar je bijna begrip voor krijgt en de personages Emma en Travis zitten goed in elkaar en je krijgt een goed beeld van ze tijdens het lezen. Het lijkt alsof ze erg oppervlakkig blijven, maar ze hebben beide genoeg mee gemaakt waardoor dat stukje zelfbescherming ook juist weer erg realistisch is. Je maakt de groei van Emma en Travis goed mee en het is een leuk duo om over te lezen.

Ik zie, ik zie… is een sterk verhaal met een fijne schrijfstijl en is erg realistisch en beeldend geschreven. De actie scènes lezen als een film en zijn goed uitgewerkt. Tegen het einde werd ik nog verrast met een aantal lugubere scènes, hier moet je overigens wel van houden. Voor mij kan een thriller niet luguber genoeg en dus werd het verhaal alleen maar interessanter en las ik het einde in een ruk uit. Het plot was verassend en erg uniek in mijn ogen.

Ik heb onwijs genoten van dit boek en dit behoord zeker tot mijn favoriete thrillers van dit jaar. Indien je van lugubere en spannende thrillers houdt dan ga je deze zeker leuk vinden. Klein puntje van kritiek, het is een Young adult, maar sommige scènes vind ik voor jongeren misschien nog wel iets te heftig. Verder is het het niet je gewoonlijke politie versus dader boek, deze verhaallijn en manier van vertellen is uniek.


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments