Recensie Beter op reis – Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
Genre: Literaire non-fictie
Bladzijdes: 236

Prijs: € 20,00
Waardering:★★★★

Waar gaat het boek over?

In januari 2016 krijgt Viora te horen dat ze acute lymfatische leukemie heeft. Op dat moment verandert alles: haar leven waarin ze samenwoont met haar vriend Joost, vijf keer per week sport en fulltime werk staat volledig op zijn kop. Wat doet het met je als je doodziek wordt, terwijl je nog zoveel plannen hebt? Hoe vind je de kracht om positief te blijven?

Joost en Viora beschrijven in Beter op reis elk vanuit hun eigen perspectief alles vanaf het moment dat Viora ziek wordt: de gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis tussen hoop en wanhoop, kleine overwinningen, grote mijlpalen en hoe ze hun relatie en elkaar op de been houden. Na tweeënhalf jaar ziekenhuis maken ze uiteindelijk hun droom waar en vertrekken op wereldreis.

Mijn mening

Ik lees graag over waargebeurde verhalen en hoorde van een vriendin dat dit boek ontzettend goed was. Zij leest niet zoveel dus ik wist als zij het aanraad dan moet ik het ook lezen.

Als de sportieve Viora zich rond de feestdagen in 2015 wat vermoeid en niet helemaal fit voelt is dit niet meteen reden tot paniek. Ze heeft tenslotte de laatste tijd ontzettend veel van haar lichaam gevraagd en veel gesport. Wanneer ze na een feestje niet meer op haar benen kan staan maakt haar familie zich ontzettende zorgen en maakt haar moeder een afspraak bij de dokter en laat ze niets vermoedend bloedprikken. Ze had echter geen rekening gehouden met de diagnose die daaruit kwam: acute lymfatische leukemie. Ze komt met een sneltreinvaart terecht in een genezingsproces en ondergaat de ene vervelende kuur en behandeling na de andere. Gelukkig is dit een succesverhaal en staat na 2,5 jaar de wereld weer voor haar open, letterlijk en figuurlijk.

Het is moeilijk om een dergelijk boek als dit in een paar woorden te omschrijven. Het verhaal is uiteraard verschrikkelijk en toch is het op een fijne manier omschreven. Beter op reis wordt beschreven vanuit twee perspectieven. We lezen het ziekteproces vanuit Viora en wat het met haar doet en we lezen over wat voor impact de ziekte op Joost heeft. Vaak is een boek geschreven vanuit een van de twee en dat dit boek beide heeft vind ik een goede toevoeging. Hoewel het verhaal heftig is en de gebeurtenissen schrijnend zijn is de positiviteit van Viora besmettelijk en is de liefde tussen beide bijna voelbaar.

Wel bekroop me tijdens het lezen het gevoel dat dit boek met wat haast geschreven is, geen idee of dat ook daadwerkelijk zo is, maar de gebeurtenissen en de gevoelens komen niet allemaal bij mij binnen en er zijn hier en daar wat taalfouten bij ingekropen. Daar waar ik vaak erg geraakt ben bij waargebeurde boeken bleef dat bij dit boek een beetje uit. Daar waar het verhaal van Fien Vermeulen in alle heftigheid binnenkwam, ontbrak dat hier.

Toch zal ik nooit een dergelijk boek en levensverhaal als dit met al te veel kritiek beschrijven. De ene rept wat makkelijker over gevoelens dan de ander en gaat anders met een ziekte om. Niet elk verhaal hoeft een helden verhaal vol humor en tranen te zijn. Viora en Joost hebben op een mooie manier beide kanten van een dergelijk ziekteproces laten zien. Op het ene punt gaan ze vrij diep op in en op andere punten blijft het vrij vlak. Beter op reis is een onwijs bijzonder boek en verhaal, maar er had wat mij betreft zeker meer uit gehaald kunnen worden.

Wel heb je na het lezen van dit boek het idee dat je Viora en Joost echt kent en voel je niets meer dan bewondering voor de twee. Tijdens het lezen heb ik geregeld het Instagramaccount van Viora er eens bij gepakt om foto’s van de periode uit een bepaald punt van het boek erbij te pakken. Dat maakt dit boek wel extra bijzonder en zorgt ervoor dat het prettiger leest. Je bent er bijna bij.

Beter op reis is een bijzonder verhaal wat zeker meer aandacht verdiend. Ergens hoop ik dat er nog een boek komt over de impact van de leukemie op de reis en wat ze met de reis allemaal hebben mee gemaakt en geleerd hebben. Ze zijn wel bezig met een vervolg op het boek dus ik ben erg benieuwd waar dat over zal gaan.


Wil je meer weten over het boek Beter op reis? Je kunt het bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge