Recensie Het regent zonnestralen – Fien Vermeulen

Uitgeverij: GrowingStories
Genre: Literaire non-fictie
Bladzijdes: 160

Prijs: € 19,50
Waardering:★★★★★

Waar gaat het boek over?

Dit is niet het zoveelste boek van een kankeroverlever. Dit is het verhaal van Fien, die zo dichtbij de dood kwam dat het leven daarna knap ingewikkeld werd. Ze ontdekte dat je een levensbedreigende ziekte nooit alleen krijgt en dat hij nooit echt overgaat – ook niet als je weer gezond bent verklaard.

Met humor en diepgang en volledig schaamteloos beschrijft Fien in dit boek haar leven als jonge vrouw. Liefde, carrière, vriendschap, seks en jezelf ontdekken horen daarbij. Net als – in haar geval dan – een kale kop, poepen in een teiltje en ineens BN’er zijn. Het is een verhaal over knokken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Niet omdat je een held bent, maar gewoon omdat je leven het waard is.

Mijn mening

Ik maakte pas bij Expeditie Robinson kennis met Fien Vermeulen. Ik zal haar gerust wel eens bij Q-Music gehoord hebben, maar ben nooit heel bewust geweest van Fien Vermeulen. Bij Robinson kwam ze over als een strijdlustige, positieve en sterke vrouw. Toen ik las over haar verhaal en haar boek was ik vooral nieuwsgierig, mijn bewondering voor Fien groeide.

In Het regent zonnestralen vertelt Fien Vermeulen over haar leven. We volgen haar leven vanaf haar slechte uitslag in november 2012 tot en met februari 2020 waar haar moeder dezelfde slechte uitslag krijgt. Het gaat over het krijgen van zo’n slechte uitslag, positief blijven tijdens het vechten, maar vooral over het leven nadat je ‘schoon’ verklaard bent. Op dat moment is het voor je omgeving klaar; je leeft nog, je hebt gewonnen en het leven hoort een groot feest te zijn, maar zo is het niet. Je pakt je leven op een gegeven moment weer op, je gaat weer aan het werk en de zichtbare tekenen van kanker vervagen voor de omgeving steeds meer, maar van binnen leeft het door en wordt je er nog geregeld mee geconfronteerd.

De erkenning voor mijn werk in de media voelt goed. Iedereen ziet me stralen. Maar diep van binnen voel ik me eenzaam. Er is niemand om dit mee te delen. En niemand snapt hoe ver het succes afstaat van mijn kapotgemaakte binnenkant, van mijn diep ingesleten verwachtingen dat alles wat ik opbouw ook weer zal verdwijnen.

De schrijfstijl van Fien is rauw, eerlijk en bevat een natuurlijke dosis humor. Het boek is dun, bevat 160 pagina’s, maar kwam in alle hevigheid binnen. Het leest vlot weg en doordat het bijna lijkt als een dagboek leer je Fien echt kennen. Haar gedachtes zijn soms zwaar beladen, maar je kan haar goed volgen. Ik vond het mooi om te lezen wat voor goeds Expeditie Robinson haar gebracht heeft in het leven en dat ze daar tot zichzelf gekomen is, maar ik heb ook flink gehuild toen ik las over de slechte uitslag van haar moeder.

Als ik eerlijk ben, zou ik willen dat ik weer ziek was. De mogelijkheid van doodgaan was makkelijker dan de druk om alles uit het leven te moeten halen.

Ik heb voor dit boek rustig de tijd genomen om het te lezen. Een levensverhaal als dit verdient dat. De schrijfstijl van Fien is fijn en eerlijk. Het beschrijven van haar leven na de kanker en alles wat daarbij komt kijken komt in alle hevigheid binnen. Het leven is dan niet direct een feestje en soms lijkt het ziek zijn makkelijker dan het leven erna. Je kunt je dit bijna niet voorstellen, maar Fien heeft dit onwijs mooi omschrijven.

Overleven betekent niet dat je shit uit de weg gaat. Het betekent wel dat je keer op keer, steeds opnieuw, al je moed en kracht bij elkaar moet verzamelen om het gevecht zo goed mogelijk aan te gaan. Niet om jezelf te overschreeuwen, maar om toe te werken naar het gewenste resultaat, met besef van alle emoties die daarbij horen.

Het regent zonnestralen is een heftig, maar ook een onwijs mooi boek. Ik denk dat dit verhaal mooi is om te lezen voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad, maar misschien nog wel mooier voor de omgeving.


Wil jij Het regent zonnestralen ook lezen? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge