Recensie Wacht maar af – Loes den Hollander

Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Thriller & Spanning
Bladzijdes: 300

Prijs: € 19,95
Waardering:★★★★

Waar gaat het boek over?

Het leven van Franka is totaal veranderd. Er zijn weken voorbij gegaan waarvan ze zich niets herinnert. Ze ontdekt dat haar moeder is overleden en haar man gedraagt zich ineens erg afstandelijk. Franka is niet meer de vrouw die ze was voordat ze de hersenbloeding kreeg en voelt zich alles behalve zichzelf. Maar zijn alle veranderingen wel aan haar ziekte toe te schrijven of is er meer aan de hand?

Mijn mening

Wacht maar af gaat over Franka. Franka is gelukkig getrouwd met haar jongere echtgenoot Brent en heeft samen met haar beste vriendinnen een goedlopend bedrijf. Wanneer Franka wordt getroffen door een hersenbloeding en in het ziekenhuis belandt veranderd alles. Ze ligt weken lang in het ziekenhuis waar ze wel aanspreekbaar was, maar hier herinnerd ze zich niets meer van. Hoe kan ze in het ziekenhuis gelegen hebben, gepraat hebben met haar familie, maar dit niet meer weten? Kan ze zichzelf nog wel vertrouwen?

Gedurende haar tijd in het verpleegtehuis komen er langzaam wat herinneringen naar boven. Ze weet nog steeds niets van haar tijd in het ziekenhuis, maar de herinneringen van vlak voor haar hersenbloeding komen langzaam terug. Ze krijgt te horen dat haar moeder overleden is en zelfs al gecremeerd. Dit vindt ze vreemd, maar kan er de vinger niet op leggen. Er gebeuren meer vreemde dingen in het verpleegtehuis die ze niet kan plaatsen. Is dit de nasleep van haar hersenbloeding of probeert iemand haar moedwillig gek te maken?

Mijn vingers beven als ik de kaart met de afbeelding van een meisje dat een maan op een opgeheven voet draagt, opensla. Ik houd mijn adem in, lees, herlees, herlees.

Wacht maar af wordt grotendeels verteld vanuit Franka en er zijn een paar korte hoofdstukken vanuit iemand waarvan we niet direct weten wie het is. De hoofdstukken van Franka zijn ijzersterk. Je kunt zien dat Loes den Hollander weet waar ze over praat, ze heeft zelf ook een hersenbloeding gehad. De verwarring van Franka is voelbaar, de gebeurtenissen zijn mysterieus en zelfs als lezer ga je soms nadenken of ze het zich nu wel of niet verbeeld. Het herstel van Franka voelt levensecht en je vergeet bijna dat je een thriller aan het lezen bent.

De hoofdstukken over de mysterieuze persoon komen wat warrig over, maar je merkt direct dat deze personages niet veel goeds van plan is. Het maakt het verhaal extra spannend en je wilt graag weten hoe deze twee verhalen bij elkaar samen gaan komen.

Door de korte, maar sterke hoofdstukken leest dit boek als een trein. De spanning is niet nagelbijtend, maar wel door het hele boek voelbaar. Wat is hier aan de hand? Wat gebeurd er met Franka? Je kunt gewoon niet stoppen met lezen. Ik denk dat ik nooit eerder iets van Loes den Hollander heb gelezen en daar heb ik na dit boek ontzettend spijt van. Wat een schrijfster is dit! Gelukkig heb ik nog een hoop boeken te goed.

Wacht maar af is een ijzersterkte psychologische thriller. De hoofdpersonage maakt een mooie ontwikkeling door en haar verwarring is levensecht beschreven.

Er is een eindeloze leegte
In de plaats gekomen
van duizenden gedachten,
van plannen en van levenslust.
Er kwam een nacht voorbij
en daarna was het leven
veranderd, gemankeerd,
bezoedeld, uitgeblust,
Waar bleven alle dromen?
Wat ligt in het verschiet?
Ik wil mezelf herkennen, want
ik ben dezelfde nog,
en toch
ben ik dezelfde niet.


Heb jij dit boek van Loes den Hollander al gelezen? Wat vond jij ervan? Als je nieuwsgierig bent geworden kun je het boek bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments