Recensie Dit is Gomorrah – Tom Chatfield –

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V.
Genre: Thrillers & spanning
Bladzijdes: 320
Prijs: € 17,50
Waardering: ★★★

Waar het boek over gaat

Dit is Gomorrah is een actuele thriller over online ideologieën, macht en samenzweringen.
Het dark web is overal en je kunt er alles krijgen wat je wilt: drugs, wapens, porno, mensenlevens – alles is te koop. En alles gaat voor bodemprijzen. Het leven van Azi Bello, hacker, wordt op zijn kop gezet als de jonge, wanhopige hacker Munira hem vraagt om hulp. Haar neef is gerekruteerd door terroristen en tijdens een van haar pogingen hem te redden, ontdekte ze een verschrikkelijke samenzwering. Ze heeft Azi’s hulp en connecties nodig om haar neef te redden. Maar is Munira wel te vertrouwen? Kan Azi überhaupt iemand vertrouwen wanneer identiteiten binnen slechts een paar klikken op het web gewijzigd kunnen worden?

Mijn mening

Toen ik op de Facebookgroep LS Sterrenthriller leesclub de oproep zag staan voor lezers die wilde deelnemen aan de leesclub van Dit is Gomorrah twijfelde ik geen seconde. De omschrijving van het boek sprak mij aan en het onderwerp, hacken, was mij nog geheel onbekend. Dat vind ik de leukste leesclubs om deel aan te nemen.

Het onderwerp hacken heb ik altijd al interessant gevonden en tegelijkertijd altijd een beetje eng. Wat kunnen hackers allemaal en waar kunnen ze bijkomen? In Dit is Gomorrah kom je achter het antwoord namelijk: alles!

De schrijfstijl in het boek heb ik als prettig ervaren, het leest erg vlot weg en de soms wat moeilijke termen haalde mij niet uit het verhaal. Soms had ik wel wat meer uitleg nodig bij bepaalde termen en die moest ik dan zelf even opzoeken. Ik begrijp wel waarom er is gekozen om niet teveel diepgang en uitleg te geven, dit zou je als lezer teveel afleiden van het verhaal.

De personages vind ik interessant neergezet en zijn goed uitgewerkt. Je leert Azi Bello kennen, maar je komt niet teveel over hem of andere personages te weten wat weer past bij het beeld dat ik had van een hacker: ze leven een beetje op de achtergrond en laten nauwelijks tot geen sporen achter.

Wel miste ik in deze thriller een voor mij belangrijk onderdeel; spanning. Ik begrijp waar de auteur heen wilt en ik weet waar de spanningsbogen zitten, maar ze komen niet binnen. Ik heb geen enkel moment nagelbijtend zitten lezen. Dat is wel wat voor mij een thriller een thriller maakt, de spanning die onder je huid gaat zitten. Die spanning die er voor zorgt dat je ’s avonds net te lang door blijft lezen.

Al met al vond ik het een vermakelijk boek om te lezen en waren de situaties die elkaar opvolgde interessant en goed omschreven. De lage waardering komt enkel door de spanning die ik miste tijdens het lezen. De schrijfstijl of het verhaal zijn zeker niet slecht, maar pakte voor mij helaas niet uit zoals ik graag bij een thriller zou willen.


Ik wil lsamsterdam graag bedanken voor het mogelijk maken van de leesclub en het opsturen van het exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Geef een reactie

CommentLuv badge

4 comments

    1. Dat vind ik ook hoor Celine! Maar mocht je nou ooit denken “wat moet ik nu weer lezen.” Dan is het wel een leuk boek over een actueel onderwerp. Met het boek en het verhaal is helemaal niets mis namelijk, maar moet je wel zeggen andere mensen ervaarde het wel als spannend. Misschien jij ook!

  1. Het kunnen lezen van Dit is Gomorrah sprak mij ook aan. Als lid van de leesclub ontving ik ook mijn exemplaar en begon met een gezonde dosis nieuwsgierigheid aan dit boek. De achtergrond van IS en het darkweb spreekt mij echter niet zo aan maar ik heb doorgezet. Het verhaal wordt vlot verteld en trekt de nieuwsgierige lezer wel mee in de uitleg hoe deze wereld in elkaar zit. De personages blijven vaag maar het verhaal leest vlot weg en onderweg naar de uiteindelijke ontknoping stel je je een James Bond achtige scene voor waarin de hoofdrolspeler alsnog goed wegkomt. Al met al een leuk geschreven verhaal maar niet de thriller die ik graag lees. Houd je van ICT en spanning dan is het een leuk boek om te lezen.