Recensie Pet Sematary – Stephen King

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Genre: Thrillers & Spanning, avonturenroman
Bladzijdes: 432

Prijs: € 12,50
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

Als Dr. Louis Creed met zijn vrouw, twee kinderen en de kat naar het kleine plaatsje Ludlow verhuist lijkt er niets aan de hand. Niet ver achter het huis liggen twee begraafplaatsen, een voor de honden en katten uit de buurt, en een veel oudere indiaanse begraafplaats waar de mensen uit het dorp magische krachten aan toeschrijven. Als de kat overreden wordt en deze op de begraafplaats achter het huis begraven wordt, komt Louis er pas achter hoeveel waarheid er in dat bijgeloof steekt, en betekent dat het begin van de ondergang van het gezin.

Mijn mening

In Pet Sematary draait alles om Louis en zijn vrouw Rachel. Ze zijn samen met hun twee jonge kinderen verhuist naar Ludlow. Louis heeft een baan aangenomen als arts van de universiteit. Aanvankelijk moeten ze allemaal een beetje wennen aan de verhuizing, maar al gauw voelt iedereen zich er thuis. Wanneer Rachel met de kinderen naar haar ouders toe gaat, gebeurd er iets verschrikkelijks; Church wordt doodgereden.
Judson Crandall, de overbuurman, laat Louis de begraafplaats achter het dierenkerkhof zien en samen begraven ze daar Church. Dit had Jud beter niet kunnen doen… hier begint de ellende.

Het verhaal heeft een lange aanloop waarin we alle personages goed leren kennen. Je gaat je hechten aan Jud, die als een vader figuur overkomt op Louis en je krijgt medelijden met Rachel die nog steeds zit met de schuldgevoelens rondom de dood van haar zusje en heeft sindsdien alles rondom de dood afgezworen. Jud weet veel van de geschiedenis van het dropje en weet veel te vertellen over de begraafplaatsen die achter het huis van Louis liggen. Het zijn fijne personages om kennis mee te maken, maar de aanloop is wel wat langdradig.

Op een gegeven moment kom je op een punt waarop je weet waar het verhaal naar toe gaat, je weet alleen niet wanneer het gaat gebeuren. De spanningsboog bouwt zich al snel op en je moet door lezen. Ondanks dat je weet dat de gebeurtenissen in dit boek niet kunnen gebeuren, zijn ze wel levensecht geschreven en zou je het bijna wel geloven.

Veel lezers claimen dat dit het spannendste en gruwelijkste boek is van Stephen King, nou heb ik nog niet super veel van hem gelezen, maar ik vond het niet nagelbijtend spannend. Mede door de lange aanloop als door het feit dat het plot redelijk snel te voorspellen is.

Was het dan niet minder sterren waard? Zeker niet. Gedurende het verhaal is er zeker spanning te voelen en werd ik helemaal het verhaal in getrokken. Daarnaast gaat Pet Sematary ook over hoop en liefde en de vraag die we onszelf na het overlijden van een dierbare stellen, wat als.

Soms is dood beter…


Pet Sematary kwam in 1983 al uit onder de naam Dodenwake. Dit werd in 1989 verfilmd en in 2019 werd het boek opnieuw verfilmd onder dezelfde naam Pet Sematary en bracht LS Amsterdam een film editie uit. Heb jij het boek al gelezen? Laat dan zeker weten wat je er van vond!

Geef een reactie

CommentLuv badge