Recensie Bonuskind – Saskia Noort

Uitgeverij: The House of Books
Genre: Thriller
Bladzijdes:
 336
Prijs: € 21,99
Waardering:★★

Waar gaat het boek over?

Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

Mijn mening

Soms heb je boeken waar je al zo lang naar uit kijkt en die dan tegenvallen als je er eindelijk aan begonnen bent. Dit is voor mijn zo’n boek.

In Bonuskind zitten de vijftienjarige Lies en haar broertje Luuk tussen hun ouders in. Zij zijn gescheiden en hebben vooral ruzie. Ze zijn het liefst bij hun moeder. Niet dat ze niet van hun vader houden, maar die is met de veel jongere Laura sinds de scheiding. Het appartement van Laura en hun vader is geen thuis zoals bij hun moeder. Op een dag wordt Lies wakker en kan ze haar moeder niet vinden thuis. Ze vindt haar moeders telefoon en het is niet voor haar moeder om hun achter te laten en geen telefoon mee te nemen. Ze schakelen niet meteen hulp in want ze komt vast zo weer terug. Uiteindelijk belt Luuk toch huilend hun vader en dan begint de zoektocht. Er wordt vanuit gegaan dat Jet, hun moeder, zelf besloten heeft om weg te gaan na een zware periode. Lies gelooft hier echter helemaal niets van.

Bonuskind is voornamelijk geschreven vanuit de vijftienjarige Lies. Dit is goed te merken tijdens het lezen door de denkwijze en het taalgebruik van de hoofdpersonage. Wat dat betreft heeft Saskia Noort dit boek heel goed neergezet. Het is ook goed te merken dat Lies beschadigd is door de scheiding van haar ouders. De situatie waar zij in zitten door de scheiding is erg realistisch neergezet. Lies blijft verder voor mij wel erg vaag. Er is weinig diepgang en niet alles is even realistisch geschreven. Lies is in veel gevallen veel te volwassen voor een vijftienjarig meisje, maar soms is ze juist weer erg kinderlijk en onvolwassen. Helaas blijven voor mij de andere personages ook wat oppervlakkig.

Wat ik wel sterk vind aan dit boek is het plot. De weg er naar toe vond ik wat tegenvallen, maar het plot vond ik erg sterk en had ik eigenlijk ook niet aan zien komen. Ik kan mij wel voorstellen dat anderen het wel voorspelbaar is.

De meningen over dit verhaal zijn wisselend van erg goed en ijzersterk tot een grote teleurstelling. Ik neig meer naar het laatste helaas. Echter ben ik mij er wel erg van bewust dat dit aan dit boek ligt en niet aan de auteur en ik ben ontzettend benieuwd naar de andere boeken van Saskia Noort. Indien je niet teveel verwachtingen hebt bij dit boek is dit wellicht bet een goede thriller, maar je moet geen literair hoogstandje verwachten.


Ben je toch nieuwsgierig geworden naar dit boek dan kun je hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken. Over welk boek van Saskia Noort ben jij erg enthousiast?

Geef een reactie

CommentLuv badge