Recensie Het Sanatorium – Sarah Pearse

Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Thriller & Spanning
Bladzijdes: 447

Prijs: € 21,99
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

Een imposant hotel, geïsoleerd gelegen midden in de Alpen. Het is de laatste plek waar rechercheur Elin wil zijn. Ze heeft echter verlof opgenomen van haar werk, en aangezien ze haar broer Isaac al een tijd niet heeft gezien, kan ze geen goede reden bedenken om nee te zeggen wanneer ze de uitnodiging krijgt om zijn verloving daar te vieren.
Het hotel is prachtig, maar zodra Elin over de drempel stapt bekruipt haar een vreemd gevoel. Ze kan het idee dat er iets mis is niet van zich afschudden, en haar overtuiging wordt groter wanneer ze hoort dat het hotel voor de verbouwing een vervallen sanatorium was.
Wanneer Isaacs verloofde de volgende ochtend spoorloos verdwenen lijkt, wordt Elin echt ongerust. Een sneeuwstorm heeft het hotel afgesloten van de buitenwereld en de hotelgasten beginnen langzaam in paniek te raken. Niemand heeft door dat er nóg een vrouw is verdwenen: de enige die hen had kunnen waarschuwen voor het gevaar waarin zij zich bevinden…

Mijn mening

In Het Sanatorium volgen wel Elin. Elin is rechercheur, maar staat op dit moment op non-actief. Zij en haar vriend reizen af naar de Zwitserse Alpen omdat haar broer Isaac daar zijn verloving met Laure viert. Isaac en Elin hebben elkaar al jaren niet gezien dus ze ziet er wel een beetje tegen op.

Het hotel was voormalig een sanatorium en bij binnenkomst lijkt Elin dit direct te merken. De open uitstraling met de vele ramen werkt op haar juist benauwend. De gespannen relatie tussen haar en Isaac helpt waarschijnlijk ook niet mee. Wanneer Laure de volgende ochtend vermist raakt en het hotel compleet ingesneeuwd is, ontstaat de ideale setting voor een thriller.

Ik zeg heel bewust de ideale setting want ik begrijp precies waar de auteur naar toe wilde gaan met deze thriller, maar het pakte voor mij net niet helemaal zo uit. Het verhaal en de setting zijn echt perfect en zeker ook uniek in mijn ogen. De diverse gebeurtenissen zijn erg spannend, zoals wanneer de politie het hotel niet kan bereiken. Gelukkig voor de andere gasten is Elin in het hotel en kan zij namens de politie de eerste stappen in het onderzoek zetten. Dit onderzoek wordt steeds uitgebreider en we leren Elin steeds beter kennen. Hierbij ontstaat voor mij ook een beetje de twijfel.

Ik persoonlijk houd ervan als in een thriller een sterke rechercheur staat en deze persoon mag best wel een verleden hebben, maar de persoonlijkheid moet niet te slap zijn. Elin vind ik hierin wel een beetje een zwak personage. Ik snap dat ze veel mee gemaakt heeft, maar ze komt heel onzeker over en alsof ze geen idee heeft wat ze aan het doen is. Hierdoor zwakt het verhaal voor mij wat af en raak ik vaak afgeleid. Ook met de andere personages voel ik erg weinig en het is net alsof ze maar half uitgewerkt zijn.

De schrijfstijl van Sarah Pearse is beeldend en leest prettig weg. Het ligt dus ook zeker niet aan de manier van schrijven, maar meer aan de personages waardoor ik de binding met dit verhaal niet kan vinden. De setting is grimmig, de kou haast voelbaar en de gebeurtenissen zijn zeker wel spannend. De geschiedenis van het hotel is interessant en zeker een originele insteek voor een thriller. Ondanks de personages raakte ik wel nieuwsgierig naar het verhaal en door de korte hoofdstukken leest het snel weg. Het plot zit erg goed in elkaar en was zeker verrassend.

Al met al vond ik Het Sanatorium een interessant boek om te lezen, maar de feeling met de personages kreeg ik niet. Het einde doet vermoeden naar een tweede deel over Elin en wellicht komt ze van deze reis sterker terug dus ik zou een tweede deel zeker een kans geven.


Ben jij benieuwd geworden naar het verhaal rondom Elin en het hotel dat vroeger een sanatorium was? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge