Recensie Unsinkable – Lotte van den Noord

Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 380

Prijs: € 18,99
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

Je kent het verhaal, maar is dat echt hoe het is gegaan?
Katherina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt.
Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katherina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Mijn mening

Wat als een ongeluk geen ongeluk was? Voor het lezen van dit boek was ik helemaal niet zo bezig met de tragedie rondom de Titanic. Ik heb ooit de film een keer en omdat ik mij er niet in verdiept heb wist ik ook niet van deze complottheorie af. Lotte wel en baseerde haar verhaal hierop en laat het aan ons of deze theorie een theorie blijft, of werkelijkheid wordt.

We volgen in dit verhaal Katherina. Vroeger bestond haar leven uit klasse en rijkdom, maar door een slechte zet verloren ze alles. Sinds ze hun klasse kwijt zijn noemt Katherina zichzelf Kitty. Ze is verloofd met Benedict en met hem wilt ze naar Amerika om een beter leven op te bouwen. Wanneer ze een advertentie ziet voor de Titanic ziet ze dit als een kans. Een kans om opnieuw te beginnen en te ontsnappen van haar ouders. Katherina komt aan het begin van het verhaal wat naïef over, maar ik kan mij wel inbeelden waarom ze zo doet en het was ook totaal een andere tijd dan nu. Gelukkig ontwikkeld ze later in het verhaal en wordt het een leuker personage om vanuit te lezen. Ze is goed neergezet en voelt erg compleet aan. Ook de andere personages zijn levensecht omschreven en komen tot leven in het verhaal. Bij elk personage dat aan bod komt krijg je een duidelijk beeld en dat maakt het verhaal geloofwaardig.

De schrijfstijl van Lotte is beeldend en leest erg vlot weg. Je kent het verhaal van de Titanic natuurlijk al, maar Lotte heeft het verhaal op een unieke en bijzondere wijze te vertellen. De gevoelens en de gebeurtenissen zijn zo levensecht beschreven dat je tijdens het lezen alleen maar kan denken dat dit het echte verhaal is. Waar ik aan het begin nog erg in het verhaal moest komen zat ik er tegen het einde helemaal in. Het koude water was haast voelbaar en de brok in mijn keel werd constant groter. Wat ik daarnaast zo goed vind aan dit verhaal is het taalgebruik. Je moet even aan bepaalde woorden wennen, maar het is wel typerend voor die tijd. Je ziet dat Lotte haar research goed heeft gedaan, niet alleen over de Titanic zelf, maar ook over de tijd waarin het zich afspeelt.

Ergens vind ik het erg dapper dat iemand zo’n groot verhaal en complot als basis gebruikt voor een verhaal. Het echte verhaal kan je snel ondersneeuwen, maar Unsinkable is echt heel sterk neergezet. Het verhaal van de dappere en moedige Katherina heeft mij bij de keel gegrepen en kwam echt binnen. Het is geweldig neergezet en erg realistisch. Ik heb ontzettend genoten van dit verhaal. Daarnaast heeft dit verhaal mijn interesse in de Titanic wat aangewakkerd en ging ik al snel na het dichtslaan op zoek naar foto’s en informatie. Het is interessant om foto’s en gezichten achter de namen te zien zoals bijvoorbeeld Molly Brown. Omdat ik niet echt kennis heb van de Titanic kan ik niet echt oordelen of dit gebeurd zou kunnen zijn en of alle informatie helemaal klopt. Dit maakte mijn leeservaring wel prettiger.

Dit boek is eigenlijk een aanrader voor iedereen, ook als je niets weet van de Titanic. Laat je mee slepen door dit verhaal van de Titanic en de fijne schrijfstijl van Lotte van den Noort.


Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Lotte? Je kunt hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment