Recensie Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Uitgeverij: Blossom Books B.V
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 272

Prijs: € 18,99
Waardering:★★★★

Waar gaat het over?

Dit is het verhaal van Cato Schmidt. Cato heeft alles: fijne ouders, lief zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt. Met zichzelf en met haar pijnlijke verleden. Als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen. Hij zal haar nooit laten vallen. Toch?

Mijn mening

In Dit is hoe het ging volgen we Cato Schmidt. Cato is net verhuisd en begonnen op haar nieuwe school het Groenbeek Gymnasium. Ze is van plan hier een nieuwe start te maken na de verschrikkelijke periode op haar vorige middelbare school. Snel wordt ze opgenomen in het groepje van de populaire meisjes van school en wordt ze beste vriendinnen met Victoria. Ze wordt in alles gesteund door haar internetvriend Adrian en er lijkt niets meer mis te kunnen gaan, maar schijn bedriegt en de barstjes vertonen zich onder het oppervlak.

Dit is hoe het ging begint met een spannende proloog waarin de eerste spanning onder je huid geplaatst wordt. Je voelt dat er iets gaat gebeuren, maar je weet natuurlijk nog niet wat. Na de proloog kon ik niet meer stoppen met lezen en heb ik de rest van het verhaal dan ook in één ruk uitgelezen.

Ik hoop niet dat je dit zult zien als een excuus, om recht te praten wat krom lijkt. Misschien bestaat er wel geen goede verklaring of reden. Maar toch. Dit is mijn verhaal. Mijn waarheid, en van niemand anders. Noem het een uitleg, om een idee te geven waarom ik ga doen wat ik ga doen: een onuitwisbare indruk achterlaten. Omdat ik het wil.

Tijdens het lezen van Dit is hoe het ging merk je aan alles dat dit verhaal niet goed gaat aflopen. Het is geen eind goed al goed verhaal en dat voel je in je hele lichaam. Toch ben je nieuwsgierig naar het verhaal van Cato en wat ze precies gaat doen.

Dit is hoe het ging wordt verteld vanuit Cato in een soort dagboekvorm. Door de heftige onderwerpen die aan bod komen in dit boek en de persoonlijke toon van Cato maken dit verhaal heftig binnen komt en je niet meer kunt stoppen met lezen.
Doordat het geschreven is vanuit Cato leef je echt met haar mee en zie je haar veranderen gedurende het verhaal. Gedurende het verhaal wordt er steeds meer bekend over wat er in het verleden gebeurd is met Cato en je kunt niet anders dan met haar mee leven.
Als er barstjes komen in haar perfecte leven klampt ze zich steeds meer en meer vast aan Adrian. Hij helpt haar en Cato is wat naïef en geloofd alles wat hij zegt. Dit met alle gevolgen van dien. Dit is hoe het ging is hartverscheurend en komt ontzettend hard binnen.

Hoewel Cato een interessant personage is om over te lezen miste ik in dit verhaal wel de kant van de andere personages. Ik had bijvoorbeeld graag gelezen wat er na het plot allemaal gebeurd was of hoe het met de andere personages gaat. Er staan wel in het boek wat transcripties van politie verhoren, maar door de personages écht aan het woord te laten had er wat meer diepgang in het verhaal gekomen.

De schrijfstijl van Astrid Boonstoppel leest prettig weg en is erg beeldend geschreven. Er worden geen moeilijke woorden of te lange zinnen gebruikt waardoor het erg makkelijk wegleest. Langzaam geeft Astrid meer en meer weg van het verleden van Cato, maar steeds precies genoeg. Dit heeft ze ontzettend goed gedaan want hierdoor blijft de spanningsboog constant gespannen staan. Gedurende het verhaal werken we langzaam naar het plot toe en hoewel je wel bepaalde ideeën heb wordt er niets weg gegeven waardoor het plot dubbel zo hard binnen komt.

Dit is hoe het ging is een ijzersterk boek met een verassend plot. Ik was al fan van De academie, maar ook dit boek vind ik ontzettend goed. Vanaf de eerste letter werd ik in het boek gezogen en kon ik niet meer stoppen met het lezen. Wat mij betreft is dit boek perfect voor een verfilming want ik zie het al helemaal voor me, maar dan wel graag met speech van Hannah en Ben.


Ben je nieuwsgierig geworden naar Dit is hoe het ging? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder. Ik raad het je in ieder geval aan.

Geef een reactie

CommentLuv badge