Recensie Piste alarm – Linda van Rijn

Uitgeverij: Uitgeverij Marmer
Genre: Literaire thriller
Bladzijdes: 256

Prijs: € 6,00
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

De skivakantie van Renske en Sven Donkervoort in het Oostenrijkse Kirchberg slaat om in een nachtmerrie als hun vierjarige zoon Marius tijdens de skiles verdwijnt. Een grote zoekactie levert niets op en de politie staat voor een raadsel.

De verdwijning vertoont opvallend veel gelijkenissen met een nooit opgeloste zaak van twintig jaar geleden. Het spoor leidt de politie naar een oude bekende. Maar dan werpen een onverwachte bekentenis en een schokkende vondst een heel ander licht op de zaak.

Mijn mening

Piste alarm kwam al uit in 2011 en ik had het boek al een aantal jaar in mijn kast staan. 2021 staat voor mij in het teken van meer uit eigen kast lezen en zo nam ik eindelijk eens tijd om dit boek te lezen. Hoe toevallig dat ik daarvoor kies in februari en een recensie schrijf over een verhaal dat zich afspeelt in de sneeuw, terwijl het buiten sneeuwt. Hoe groot is die kans in Nederland?

In Piste alarm volgen we Daphne Duisenburg, een Nederlandse die samen met haar Oostenrijkse echtgenoot Franz al jaren een leuk pension runt. Renske, met haar twee dochters uit een eerder huwelijk, haar man Sven en hun vijfjarig zoontje Marius nemen hun intrek in een familieappartement. Op een dag is het mistig en het sneeuwt licht. Tijdens de skiles ontstaat er paniek want Marius Donkervoort is ineens spoorloos. Het ene moment skiede hij nog gewoon in zijn klasje, het volgende moment lijkt hij van de aardbodem verdwenen. Renske en Sven zijn ten einde raad en zodra het duidelijk wordt dat hij niet zomaar verdwaald is, start de politie een grootschalige zoekactie.
Rechercheur Gunther Wolfsberg bijt zich helemaal vast in de mysterieuze verdwijning van Marius. De gelijkenis met een zaak van twintig jaar geleden is groot en Gunther is vastberaden om de zaak/zaken op te lossen.

Al jaren zie ik de boeken van Linda van Rijn voorbij komen op Instagram, maar gek genoeg had ik tot dusver nog nooit iets van haar gelezen. Piste alarm is een fijne kennismaking. De schrijfstijl van Linda van Rijn is vlot en leest makkelijk weg. Je vliegt door de bladzijdes heen en wilt hem graag uitlezen.

Linda van Rijn weet de spanning goed op te bouwen gedurende het verhaal. Deze keer niet omdat je wilt weten wie het gedaan hebt, want dat vermoeden heb je al vanaf het begin, maar omdat je benieuwd bent of ze Marius op tijd vinden en of de politie ook erachter komt wie er achter de verdwijning(en) zit. Je wordt gedurende het verhaal diverse keren op een dwaalspoor gezet, maar pas tegen het einde wordt het pas écht spannend.

De personages zijn realistisch beschreven en de gevoelens lijken levensecht. De ouders van Marius blijven wat oppervlakkig, maar Daphne en Gunther zijn erg goed uitgewerkt en prettig om over te lezen.

Piste alarm is een fijne kennismaking met de schrijfstijl van Linda van Rijn en ik wil zeker de andere boeken van haar lezen. Piste alarm is geen hoogstandje, maar zeker een fijne thriller voor tussendoor, zeker nu het buiten daadwerkelijk sneeuwt, dat maakt het net wat grimmiger.


Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek van Linda van Rijn, je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder. Het boek staat overigens ook op Kobo Plus.

Geef een reactie

CommentLuv badge