Recensie Hemelse Modder – Gaby Rasters

Ik heb dit boek gekregen van de uitgeverij in ruil voor een recensie! Waarvoor mijn dank. Dit beïnvloedt uiteraard op geen enkele manier mijn mening.

Uitgeverij: Boekerij
Genre: Roman
Bladzijdes: 272

Prijs: € 15,99
Waardering:★★

Waar gaat het boek over?

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen hun vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Mijn mening

In Hemelse Modder volgen we vooral Iselle. Iselle woont alleen en heeft een sportschool waar ze groepslessen en personal training geeft. Ze is geobsedeerd met gezond eten en telt elke calorie. Iselle komt over als een sterke vrouw, maar gedurende het verhaal brokkelt dat een beetje af. Je leest over haar gevoelens, gedachtes en ook haar onzekerheden.
Tussendoor lezen we brieven van Dagmar, het zusje van Iselle, aan hun moeder. Je leert Dagmar zo op een andere manier kennen. Vanuit Iselle en vanuit de brieven.
Dagmar haalt haar steun niet uit sporten en gezond eten, maar juist uit lekker eten. Ze is te zwaar en wilt afvallen, maar dit wil niet echt lukken. Daarnaast heeft ze de wens om een kind te krijgen én moet ze continue opboksen tegen haar zus.

Mijn leven is een soort kleurplaat die ik al ingekleurd heb. Ik laat weinig ruimte voor wendingen en het onverwachte. Zo ben ik.

Toen ik de omschrijving van dit boek las was ik meteen enthousiast. Zeker ook omdat het geschreven is door Gaby Rasters en ik van haar boek Hou me vast zoals ik was ben gaan houden. Ik verwachte weer zo’n warm en liefdevol verhaal, helaas pakte dit iets anders uit.

Hoewel ik mij absoluut niet kan voorstellen hoe het is om op jonge leeftijd je ouders te verliezen kan ik mij inbeelden dat de relatie tussen kinderen hechter wordt. Ondanks dat Iselle en Dagmar beide aangeven hoe hecht ze zijn komt hun band verre van hecht over. Ze zijn jaloers op elkaar, zien elkaar als rivalen en zijn soms zelfs vijandig tegen elkaar. De meiden staan qua leven ook mijlenver uit elkaar dus hier kon ik nog wel inkomen. Het gaf naast het feit dat het wat vreemd was wel wat dimensie en wat diepgang aan het verhaal.

Waarom het verhaal dan toch wat tegen viel? Het vele praten over gewicht en gezond en ongezond eten. Natuurlijk is dit onderwerp rondom de feestdagen een terugkerend iets bij veel vrouwen, maar ik kreeg er toch de rillingen van. Iselle die niet haar zus steunt, maar meermaals naar beneden haalt en moddervet noemt en zelfs lijkt aan te geven dat dat de reden is dat ze nog single is.

De schrijfstijl is wel oud en vertrouwd van Gaby Rasters en leest prettig weg. Zoals Irene Moors zegt het leest als een film. Door de beeldende manier van schrijven zie je het van tijd tot tijd daadwerkelijk voor je. De liefdes verhalen komen realistisch over en dat maakt dat dit boek toch nog wat sterren heeft gekregen.

Ik kan indenken wat Gaby met dit verhaal wilde doen en snap ergens ook waarom het overgewicht en de drang tot afvallen van Dagmar tegenover het super gezonde van Iselle is gezet, maar de uitwerking pakte voor mij compleet verkeerd uit. Ik wil hiermee niet zeggen dat je dit boek niet moet lezen, sterker nog misschien vindt jij hem geweldig! Wel wil ik je een kleine waarschuwing geven ben jij onzeker over je lichaam en vind je het moeilijk om te lezen of praten over afvallen of diëten sla deze dan even over.


Ben je benieuwd naar dit boek? Je kunt het bekijken via mijn persoonlijke link hieronder!

Geef een reactie

CommentLuv badge