Recensie Niet jouw girl – Annette Mierswa

Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 240

Prijs: € 15,99
Waardering:★★★
,5
Trigger Warning: aanranding, verkrachting, depressie

Ik heb dit boek gekregen als recensie exemplaar van de uitgeverij, waarvoor ik erg dankbaar ben! Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening!

Waar gaat het boek over?

De sprankelende Tinka (ook wel Kim genoemd) houdt wel van een uitdaging. Topmodel worden is haar grote droom. Als ze zicht bij haar eerste fotosessie moet uitkleden, vindt ze dat dan ook geen probleem. De modellen uit haar favoriete serie Perfect Girl staan tenslotte ook vaak in hun ondergoed.
Maar hoezo voelt ze zich dan toch ongemakkelijk bij de fotograaf? En waarom komt hij tijdens de fotoshoot zo akelig dichtbij?

Mijn mening

Toen ik de omschrijving van dit boek las bij de uitgeverij wist ik meteen dat ik het wilde lezen. Niet alleen sprak het verhaal mij heel erg aan, ik vind het ook erg belangrijk dat onderwerpen als nee durven zeggen, de modellenwereld en de #MeToo-discussie onder de aandacht komen bij jongeren. Het lijkt een ver van je bed show een dergelijk verhaal, maar helaas komt misbruik ook in de modellen wereld voor. In 2016 deden nog meer dan veertig Nederlandse fotomodellen een melding van grensoverschrijdend seksueel gedrag, meldde twee meldpunten tegen het tv-programma Brandpunt.

Niemand wist van het schaduwmonster dat zich in mijn leven had binnengedrongen en het vrolijk uit elkaar liet vallen.

Niet jouw girl gaat over Tinka die een grote droom heeft, namelijk model worden en voor die droom zou ze alles over hebben. Het verhaal van Tinka begint bij een zogenaamd Porn feestje die haar klasgenoot Sami organiseert. Op dit feestje wordt Tinka verkracht en worden er foto’s gemaakt die vervolgens in de groepsapp gedeeld worden. Vanaf dan krijgt Tinka haar leven een donker randje en kan ze nooit meer naar school. Tijdens het spijbelen komt ze in contact met fotograaf Mick Bundschuh en dan begint de ellende pas echt.

Mick Bundschuh is een modefotograaf die contact zoekt met onzekere meiden die de droom hebben om model te worden. Die meiden hebben er alles voor over om model te worden en durven daardoor minder snel nee te zeggen. Mick misbruikt de meiden en geeft ze het gevoel dat het erbij hoort.

Meer kan ik niet vertellen over het verhaal want dan verklap ik teveel. Niet jouw girl gaat over de donkere kant van de modellenwereld. Het gaat over verkrachting, aanranding en het temmen van een schaduwmonster (depressie), maar het gaat ook over durven voor jezelf op te komen en het samenbundelen van krachten, over een groepje powervrouwen die nee leren te zeggen.

De schrijfstijl van Annette Mierswa was soms wel wat verwarrend. Het was bij gesprekken tussen de verschillende personages moeilijk te achterhalen wie wat zei en tussen welke personen dit gesprek plaats vond ondanks dat het verhaal zich vertelt vanuit Tinka. Ondanks dat je soms wat langer moest nadenken leest het verhaal vlot en is het begrijpelijk voor jongeren.

Ik heb wel een klein puntje van kritiek en dat is dat er in het boek informatie had moeten worden toegevoegd over wat je moet doen als jongeren als je in dezelfde situatie zit en met welke instantie je contact zou kunnen opnemen. Hier had of in het verhaal of in een apart hoofdstuk wat mij betreft meer aandacht aan kunnen worden besteed.

Ondanks dat kleine puntje van kritiek is Niet jouw girl een mooi, maar verdrietig verhaal over een onderwerp wat helaas ook in het echte leven voor komt. Annette Mierswa heeft dit goed samengebracht en de persoonlijke groei van Tinka en haar leven met een depressie mooi verwoord. Ik heb genoten van dit boek en hoop dat het onder de aandacht van jongere meiden komt om ze kennis te laten maken met de donkere rand van een wereld waar veel meiden zich in willen bevinden.

Ik was mooi omdat ik imperfect en sympathiek was, omdat ik wonden had en verbonden vleugels. En omdat ik de moed had gehad dat allemaal te laten zien. Voor het eerst hield ik van mezelf om wie ik was, en het maakte niet uit wat anderen van me vonden. Ik was niet meer te jong voor het echte leven. Ik was het leven zelf.

Geef een reactie

CommentLuv badge