Recensie Chatroom – Helen Vreeswijk

Ik heb dit e-book gekregen via het Premium Lezersprogramma van Best of Young Adult in ruil voor een eerlijke recensie. Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening!

Uitgeverij: Van Goor
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 328

Prijs: € 20,99
Waardering:★★★★

Waar gaat het boek over?

Verscholen achter hun anonimiteit surfen Floor en Marcia rond op het internet op zoek naar leuke jongens. Op een profielsite presenteren ze zich zo aantrekkelijk mogelijk. Ze veranderen hun naam en leeftijd en passen hun uiterlijk aan.
Helaas zijn Floor en Marcia niet de enigen die de waarheid verdraaien. Op een dag organiseren ze een ontmoeting met hun internetdroomprins. Al snel raken de meisjes verstrikt in een web van intriges en dan verandert een onschuldig avontuur in een ware nachtmerrie.

Mijn mening

Chatroom verscheen al in 2007 bij uitgeverij Van Goor, maar toch was ik ontzettend nieuwsgierig naar dit boek. Je zou bijna denken dat een boek uit 2007 niet meer actueel kan zijn, maar niets is minder waar.

Chatroom gaat over Floor en Marcia. Marcia heeft het niet altijd even makkelijk thuis. Haar moeder heeft constant migraine en haar vader lijkt zich niet meer bezig te houden met zijn werk dan met zijn gezin. Ze gaat op zoek naar afleiding en affectie van jongens in de chatroom. De beste vriendin van Marcia, Floor, vindt deze chatrooms niets en denkt vooral aan de gevaren. Toch laat ze zich overhalen door haar vriendin. Op een middag ontvangt Floor een uitnodiging van een modellenbureau en besluiten de meiden allebei een mailtje te sturen. Ze worden beide uitgenodigd, wat begint als een kans uit duizenden eindigt in een nachtmerrie.

Chatroom is (nog steeds) een actuele thriller over de gevaren van het internet. Helen Vreeswijk weet deze gevaren goed te beschrijven. Het boek is in twee delen opgedeeld, wat er is gebeurd met de twee meiden en ik het tweede deel het onderzoek van de politie naar de dader. Hoewel ik het tweede deel van de politie soms was langdradig vond, was het wel een goede weg naar het plot. De recherche personages waren leuk om te volgen en maakte het verhaal af. Het was een leuke afwisseling van slachtoffer naar politie in plaats van te lezen uit een enkel perspectief.

De schrijfstijl van Heleen Vreeswijk leest lekker weg. Ze maakt geen gebruik van moeilijke zinnen en de jeugd zal zich goed kunnen identificeren met de meiden. Maar Chatroom is meer dan een thriller die lekker weg leest, het is een boek dat hopelijk jongeren wakker schud en op tijd inlicht over de gevaren die achter het internet kunnen schuilen.

Ik heb ontzettend genoten van dit boek en kijk er zeker naar uit om meer van deze schrijfster te lezen.


Benieuwd naar Chatroom? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder. Dit is een affiliate link, kost jou niets extra’s, maar levert mij een kleine bijdrage op.

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment