Recensie Woeste Willem – Ingrid & Dieter Schubert

Op vrijdag 12 juni startte de campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ waarbij dit jaar is gekozen voor Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert. Het boek is voor een klein bedrag te koop bij de boekhandel en de nadruk van deze campagne ligt op het geven. Het prentenboek Woeste Willem is niet nieuw, het verscheen voor het eerst in 1992.

Woeste Willem is een gepensioneerde zeerover. Hij leeft niet meer op een boot, maar in een huis dat hij zelf gemaakt heeft. Het liefst jaagt hij iedereen weg, hij vindt het niet erg om alleen te zijn. Op een dag treft hij een jongetje aan op zijn dak. Het jongetje heet Frank. Woeste Willem helpt Frank naar beneden en de jongen roept tot ziens. Willem wil er aanvankelijk niets van weten, maar vanaf die dag vindt hij allerlei cadeautjes van Frank op zijn stoep.
Dit is het begin van een vriendschap.

Ondanks dat het prentenboek al uit 1992 komt kende ik het nog niet. De prenten zijn echt heel mooi en stimuleren zeker de fantasie bij de kinderen. De auteurs hebben op een mooie manier emoties en het onderwerp eenzaamheid erin verwerkt, net zoals vriendschap en elkaar helpen. Het einde van het boek heeft een mooie boodschap: Zelfs stoere mensen kunnen bang zijn voor iets.

Woeste Willem is dus nu voor een klein bedrag te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op geven, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen. En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een boek te doneren aan een goed doel.


Heb jij dit prentenboek al aan iemand cadeau gegeven?

Geef een reactie

CommentLuv badge