Recensie De Speelgoedman – Heleen van den Hoven

Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 350

Prijs: € 18,95
Waardering:★★★★★

Ik heb dit boek gekregen van de uitgeverij voor de Hebban leesclub. Waarvoor mijn dank! Ik vind het altijd leuk om mee te doen met deze leesclubs, dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het boek over?

Kun je hem vertrouwen?
Wanneer de ex van Fee Kastelijn pikante foto’s van haar verspreidt, neemt haar collega Inigo Dubbelman het voor haar op. Fee besluit daarop Inigo van zijn saaiheid te verlossen, maar leert een interessantere man kennen dan ze had verwacht. Wie is Inigo Dubbelman? En wat doet hij in de uren die hij naderhand vergeten is? De vraag gooit hun levens overhoop. Het antwoord is dodelijk.

Mijn mening over het boek

De Speelgoedman draait vooral om Inigo Dubbelman en Fee Kastelijn. Ze werken samen in het familie Transportbedrijf Dubbelman Logistiek. Aanvankelijk lijkt Inigo een saaie en introverte man die niet veel aandacht trekt en die je waarschijnlijk niet zal opvallen op straat. Totdat de ex van Fee pikante foto’s van haar verspreid en deze ook onder de ogen van haar collega’s komen. Ze voelt zich vernederd en alleen, maar dan tot haar grote verbazing neemt de saaie, teruggetrokken Inigo het voor haar op. Ze leert Inigo steeds beter kennen.

Een groot deel van het verhaal gaat over Inigo en zijn zoektocht naar zijn afkomst en verleden. Inigo is onder behandeling van psychiater Sietze Metselaer voor zijn psychische klachten. Inigo weet eigenlijk weinig van zijn verleden en komt steeds terug bij het feit dat hij zich pas dingen herinnert van toen hij ongeveer 4 à 5 jaar was. Hij besluit Connie Maan, die werkt als privédetective, in te schakelen en te laten graven in zijn verleden. Het levert wel wat dingen op maar het is nog steeds niet echt veel. Als er een moord wordt gepleegd is het voor de politie direct duidelijk wie het gedaan heeft, maar het steekt toch net iets anders in elkaar.

De schrijfstijl in dit boek is erg beeldend en leest prettig weg. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je door het verhaal heen vliegt. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit Inigo en een aantal vanuit Fee, waarbij we Fee op een bijzondere volgen, namelijk in een soort dagboek/brief vorm naar haar zus. Ik moest hier wel even aan wennen, maar het maakt de leeservaring net wat anders.

Heleen van den Hoven liet mij elk woord geloven tijdens het lezen. De personages zaten goed in elkaar, er werd de tijd genomen voor het psychologische aspect en ik heb geen een keer gedacht “Ja hoor… tuurlijk” wat ik soms wel heb bij boeken.

Het plot is goed doordacht door de auteur. Hoewel ik het op een gegeven moment wel een beetje zag aankomen is het toch een plot die als een totale verrassing zou kunnen komen. Waar soms het plot van thrillers wat afgeraffeld aan kan voelen heeft Heleen van den Hoven er echt de tijd voor genomen om het kwalitatief goed neer te zetten. Het wisselen van personages en soms in tijd vraagt wel de aandacht van de lezer waardoor ik soms wat verward was.

De Speelgoedman is een originele thriller van goede kwaliteit. De personages zijn goed uitgedacht en is met recht een page turner.


Ben je ook benieuwd geworden naar De Speelgoedman? Bekijk het boek dan via mijn persoonlijke link hier onder.

Geef een reactie

CommentLuv badge