Blogtour Bloemen voor Pierna Podeck – Rosita Bruijn

Uitgeverij: Gopher B.V.
Genre: Literatuur & Romans
Bladzijdes: 162

Prijs: € 19,95
Waardering:★★

Waar gaat het boek over?

Pierna Podeck heeft een bloemen- en souvenirwinkel in een Oost-Europees bergdorp, dat door het toerisme enigszins welvarend is geworden. Als er op een goede dag in haar omgeving een Brits toeriste wordt vermoord, is ze geschokt. Al snel krijgt ze een vermoeden van de mogelijke dader, een lid van de presidentiële familie, waaraan ze minder prettige herinneringen heeft. In eerste instantie houdt ze zich afzijdig en past er wel voor zich ermee te bemoeien. Tot ze uiteindelijk toch besluit haar verdenkingen openbaar te maken en tot actie over te gaan. Het is het begin van een zenuwslopend kat-en-muisspel, waarbij Pierna steeds verder in het nauw gedreven wordt en tenslotte haar leven niet meer zeker is.

Mijn mening

Toen ik in de mail de oproep voor de blogtour van uitgeverij Gopher voelde ik mij vereerd. Er kwam een nieuwe vlot geschreven thriller uit. De schrijfster kende ik nog niet, maar de omschrijving sprak mij heel erg aan dus ik besloot mij aan te melden voor de blogtour.

Pierna Podeck is bloemist in een Oost-Europees bergdorp. Ze woont boven/in haar bloemenwinkel en moet eens in de zoveel tijd de zwaar bewaakte grens over om bloemen in te kopen op de veiling. Wanneer ze tijdens een van die ritjes op een parkeerplek onderweg stopt ziet ze een Engelse toeriste die op weg is om te gaan hardlopen.
Op diezelfde dag en op diezelfde parkeerplaats komt ze in aanraking met iemand van de presidentiële familie. Ze laat de gebeurtenis redelijk links liggen totdat ze ontdekt dat de vrouw vermoord is. Pierna trekt hier al gauw haar conclusies uit en denkt zeker te weten wie de toeriste vermoord heeft.

Na het lezen van de achterflap en de omschrijving van de uitgeverij dacht ik nu gaat het spannende verhaal beginnen. Het kat-en-muisspel tussen Pierna en de man van de presidentiële familie. Helaas was dit niet helemaal het geval. Tijdens het lezen viel mij al op dat ik spanning miste en ik bleef maar denken ‘dit boekje is niet zo dik, die spanning moet wel echt nu komen.’. Op een gegeven moment besloot ik op Hebban te zoeken naar het boek en zag ik bij genre literatuur en romans staan. Vanaf dat moment begon ik te twijfelen over het boek.
Ik verwachtte spanning en kreeg.. ja wat eigenlijk? Ik kan het niet zo goed beschrijven.

Het boek gaf mij gemengde gevoelens en ik begreep zowel tijdens het lezen als na het lezen niet waar de schrijfster naar toe wilde met haar boek. Flarden bevatte wel enige spanning, maar dat zwakte al heel gauw af. Flarden bevatte wel een romantisch tintje, maar ook dat stelde inhoudelijk niet zoveel voor. En er zaten veel scenes in die niets toe leken te voegen aan het verhaal of ik heb de boodschap compleet gemist dat kan ook.

Tijdens het lezen heb ik ook veel het gevoel gehad dat de auteur eigenlijk ook niet goed wist wat ze wilde bereiken met dit korte verhaal. Alsof er wel een verhaal in haar hoofd zat, maar de woorden daarbij niet klopte. Het lijkt bijna alsof ze een thriller en een roman schreef, dit samenvoegde en een groot gedeelte vervolgens schrapte omdat het een kort verhaal moest worden.

Het verhaal roept zoveel vragen op. Waar is het dorp? Welk jaartal is het? Wat is de geschiedenis van de personages en wat voegen sommige personages toe aan het verhaal? Zo was er bijvoorbeeld een Amerikaan die op een bepaald punt in het verhaal naar voren komt, ik kreeg het idee dat dit personage een belangrijke rol had, maar vervolgens komt hij niet meer naar voren. Er wordt een kleine hint opgegooid wat er met hem gebeurd is, maar hij is net zo snel weer vergeten. En zo geldt dat eigenlijk voor alle personages. Er is geen enkele verdieping waardoor je echt geen idee hebt wat je er van moet vinden. Zelfs de hoofdpersonage van waaruit je leest is onduidelijker na het verhaal. Een binding met de personages ontwikkeld zich niet waardoor het verhaal ook oppervlakkig blijft.

Ook ontbrak voor mij enig plot. Ik sloeg het boek dicht en had geen idee wat en waarom ik gelezen had. Ik lees normaliter veel thrillers, maar ook feelgood, roman of literatuur. De omschrijving en de cover vond ik echt veelbelovend en ik had ook heel veel zin om in dit boek te beginnen. Het verhaal zoals de auteur hem bedacht had, zoals ik nu denk, heeft ook zeker wel potentie, maar niet op de manier hoe het er nu ligt voor mij. Er had duidelijker gekozen moeten worden voor het genre, de kennismaking van de personages en de aanloop naar een plot toe.

Ik vind het wel vervelend om dit zo te omschrijven, maar ik vind eerlijkheid heel belangrijk in recensies. Deze recensie berust dan ook volledig op mijn mening en het kan gerust zijn dat jij het verhaal wel begrijpt, dat het volledig binnenkomt en je het geweldig vind en dat is alleen maar goed! Zoveel mensen, zoveel meningen. Er is iemand die waarschijnlijk veel tijd in dit boek gestopt en zich heel kwetsbaar heeft opgesteld om het uit te geven. Deze recensie is dan ook alleen over dit verhaal zoals het er nu ligt en is niet als aanval bedoeld richting de auteur zelf.
Je kan geen boek schrijven dat iedereen geweldig gaat vinden en een recensie als dit zal niet voelen als een feestje, maar geef ondanks zulke recensies nooit je dromen op.


Ben je toch nieuwsgierig geworden naar dit boek en ga je hem lezen? Laat dan zeker weten wat jij ervan vond. Lees nu ook de recensies van Joany van Cravingpages, Kamelia van Het boekenatelier, Priscilla van Bookaddict, Veronique van Veroniquesboekehoekje en Axelle van Axellesbooks.

Geef een reactie

CommentLuv badge