Recensie Stille wateren – Eva Nagelkerke

Uitgeverij: HarperCollins
Genre: Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 318

Prijs: € 17,99
Waardering:★★★★

Ik heb dit boek gekregen als jurylid voor de Hebban Thrillerprijs 2020. Ik wil Hebban hiervoor bedanken, dit heeft echter op geen enkele manier mijn mening beïnvloed.

Waar gaat het boek over?

Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft.

Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd? IS zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden?

De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar…

Mijn mening

Het verhaal lijkt ergens in het midden te beginnen waardoor ik aan het begin wat moeite had met het verhaal, maar al snel was het meer verbazing wat overheerste. Wat had een Eva in het verleden gedaan dat haar ouders hun negenentwintig jarige dochter zo in de greep hielden. Ze krijgt geen centimeter ruimte en alles moet verlopen volgens de regels van haar ouders. Je moet verder lezen en de bladzijdes volgen zich in rap tempo op.

Stille wateren is opgesplitst in het heden en het verleden. Het verleden speelt zich af in Amsterdam waar ze samenwoont met Annet. Het verleden en het heden wisselt elkaar snel af waardoor je maar langzaam erachter komt wat Sophie heeft gedaan. Pas laat in het verhaal kom je er achter wat er daadwerkelijk gebeurd is vroeger.

Ik kan mij voorstellen dat dit verhaal voor anderen wat langdradig is. Er wordt ruim de tijd genomen om de personages voor te stellen en je kennis met ze te laten maken. De een leer je onwijs goed kennen, zoals Sophie, en sommigen blijven wat op de achtergrond, maar de personages zijn stuk voor stuk geweldig uit gedacht. Zij maken het verhaal.

De spanning is door het hele verhaal goed te merken, maar het is geen nagelbijtende spanning. Eerder eentje die onder je huid kruipt en zich daar ongemerkt vastbijt. Het plot laat wat lang op zich wachten, maar is er wel eentje die echt helemaal de moeite waard is. Ik had deze absoluut niet aan zien komen en wanneer je in verbazing achterblijft krijg je van de auteurs nog even een trap na. Wat een einde!

Stille wateren is een ijzersterke, psychologische thriller waarbij de personages onwijs goed zijn uitgedacht en neergezet. Het verhaal gaat in je hoofd zitten en komt daar niet makkelijk meer uit.


Ben jij benieuwd geworden naar Stille wateren? Of heb je hem al gelezen? Laat in de reacties achter wat jij ervan vond. Dit boek koos ik als nummer 1 van mijn drie gelezen boeken voor de Hebban Thrillerprijs.

Geef een reactie

CommentLuv badge

4 comments

    1. Dat is zeker waar! Je weet ook lang niet wat er gebeurd is en als je dat vervolgens weet wil je weten hoe en waarom. Het trekt inderdaad echt je aandacht