Recensie Zwijgen is beter – Theo-Henk Streng

Ik heb dit boek ontvangen van de schrijver in ruil voor een recensie. Waarvoor dank! Uiteraard heeft dit op geen enkele manier mijn recensie beïnvloed.

Uitgeverij: Barbanera Publishers
Genre: Kind & Jeugd

Vanaf 9 jaar
Bladzijdes: 122

Prijs: € 14,99
Waardering: ★★★★

Waar gaat het boek over?

Vincenzo en Tancredo groeien op in het zuiden van Italië. Daar is veel armoede en criminaliteit. De maffia houdt de bevolking in haar greep.

Vincenzo probeert een rustig leventje te leiden. Als hij af en toe de andere kant op kijkt, is er niets aan de hand. Dan laat de maffia hem wel met rust.

Tancredo groeit op bij zijn oom, die een belangrijk lid van de maffia is. Tancredo wil niets liever dan een goede indruk maken bij de hoogste baas, de capo.

Als op een dag Vincenzo getuige is van een brute ontvoering, verandert zijn rustige leventje op slag. Hij kan niet meer om de maffia heen.

Wat moet hij doen? Praten of zwijgen?

Mijn mening over het boek

Zwijgen is beter gaat over Vincenzo. Vincenzo woont in het zuiden van Italië waar veel armoede heerst en waar veel criminaliteit is. Vincenzo merkt daar zelf niet super veel van en probeert een rustig leventje te leiden. Hij gaat naar school, gaat naar het poppentheater en voetbalt met zijn vrienden op het pleintje.
Zolang ze af en toe de andere kant op kijken dan laat de maffia je wel met rust. Tot Vincenzo op een namiddag getuige is van de brute ontvoering van de zoon van de hoofdcommissaris. Hij is de enige die weet waar zijn zoon gevangen wordt gehouden, maar hij wordt ook bedreigt door de maffia. Wat moet hij doen? Zwijgen of praten?

Zwijgen is beter is voor de doelgroep van 9 jaar een onwijs spannend boek. Zij zullen de hoofdpersonage Vincenzo goed begrijpen en zijn gedachte gang goed kunnen volgen. De gevoelens en gedachtes van Vincenzo zijn duidelijk omschreven en sluiten naar mijn mening goed aan bij die van de doelgroep. De andere personages blijven wat oppervlakkig, maar dit is niet vervelend in het verhaal.

Het boek is geschreven met makkelijke, begrijpbare taal en leest als een trein. De spanning is goed op gebouwd en is goed verdeeld over het gehele boek. Het thema, de maffia, is voor kinderen in Nederland misschien nog niet echt bekend maar zij maken er in dit boek op een veilige manier kennis mee. Misschien is niet alles even realistisch, maar het is zeker geloofwaardig beschreven.

Het is Theo-Henk gelukt om een sterk boek neer te zetten voor jongeren over de maffia met de juiste hoeveelheid spanning. Voor mij als volwassenen was de spanning voelbaar, maar niet overheersend. Ik kan mij echter goed voorstellen dat de jongeren dit bloedstollend spannend zullen gaan vinden en niet kunnen stoppen met lezen. Ook voor mij als volwassenen was het een leuk, vermakelijk verhaal om te lezen waar ik doorheen vloog.


Ben je ook benieuwd geworden naar Zwijgen is beter of ken je iemand uit de doelgroep die hier van zal smullen?

Geef een reactie

CommentLuv badge

3 comments