Recensie Wie wil er met mij trouwen – Bert Staal

Uitgeverij: Palmslag
Genre: Poëzie
Bladzijdes: 110

Prijs: € 13,00
Waardering: ★★★★

Ik heb dit boek als recensie exemplaar gekregen van uitgeverij Palmslag. Waarvoor mijn dank! Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het over?

In 52 rake miniatuurtjes neemt Bert Staal zowel het huwelijksaanzoek als het verschijnsel contactadvertentie op de hak.

Een vrolijke parodie op de hunkerende cliché’s in contact advertenties, geschreven vanuit het perspectief van een zonderling die zich volkomen fout presenteert. Geestig, gewaard en bij vlagen ontroerend.

Wie wel eens gegniffeld of onbedaarlijk gelachen heeft bij het lezen van een hartbrekende contactadvertentie moet zeker de bundel Wie wil er met mij trouwen lezen.

Wat vind ik er van

Ik lees eigenlijk nooit poëzie. Poëzie moet je liggen en moet je raken en daarnaast is het voor mij niet het genre waarvan je een boek oppakt en de hele avond in gaat lezen. Toch sprak de omschrijving mij wel aan van dit boek toen uitgeverij Palmslag vroeg of ik een recensie exemplaar wilde ontvangen. Ik verwachtte dat deze poëzie niet zo zwaar zou zijn en een gezonde portie humor zou bevatten.

Deze bundel bevat tweeënvijftig huwelijksaanzoeken in dichtvorm. Elk eindigt met dezelfde zin “Wie wil er met mij trouwen”. De gedichten zijn kort van stuk en lezen gemakkelijk weg. Het valt niet te zwaar en als je ze met de juiste hoeveelheid sarcasme kunnen ze je ook zeker laten lachen. De contact advertenties zijn zo typisch dat je het haast voor je ziet.

Ik houd van hete bliksem
bluf Haags als tijdverdrijf
en omdat ik niet wil kloppen
vloek ik slagroom altijd stijf
Wie wil er met mij trouwen

De bundel heeft mij zeker verrast. Ik weet niet of ik nu meer poëzie zou gaan lezen in de toekomst, maar deze bundel zal ik zeker nog eens oppakken of cadeau doen aan iemand waarvan ik weet dat diegene de humor zal kunnen waarderen. Bert Staal heeft mij zeker van de angst voor poëzie afgeholpen en dat is best knap.

De handen zijn gevouwen
de aardappels geprakt
’s maandags gaan we de was doen
en ’s woensdags het gehakt
Wie wil er met mij trouwen


Hou jij van poëzie en heb je nog een bundel die je iedereen wilt aanraden? Laat het achter in de reacties!

Geef een reactie

CommentLuv badge

One comment