Recensie Verdoofd – Cis Meijer

Uitgeverij: De Fontein
Onderdeel van Politie niet betreden!
Genre: Kids & Jeugd, Young Adult
Bladzijdes: 240

Prijs: € 14,99
Waardering:★★★

Waar gaat het over?

Wanneer Lotte onverwacht een ansichtkaart ontvangt van haar zus Nina, die als fotomodel naar Parijs is vertrokken, krijgt ze argwaan. Op de kaart ontdekt ze de geheime noodkreet HLP. Lotte beseft dat Nina in gevaar is en vertrekt naar Parijs. Daar begint een beklemmende zoektocht.
In de Sinistere catacomben onder de stad belandt Lotte in een levensgevaarlijke situatie. Iemand achtervolgt haar. Wie en waarom? Wordt ze echt aangevallen of hallucineert ze? Tot overmaat van ramp gelooft niemand dat Nina werkelijk in gevaar is. Lotte ontdekt de schaduwzijde van Parijs. De tijd dringt. Zal ze Nina vinden?

Wat vind ik er van?

Dit is een van die boeken die al heel lang in mijn kast staat, maar waar ik nooit aan begon. Aan mijn nieuwsgierigheid lag dit niet, maar omdat er steeds weer nieuwe boeken uitgebracht werden waar ik net iets benieuwder naar was. Toch besloot ik nu eindelijk eens dit boek uit de kast te pakken en erin te beginnen.

Het verhaal gaat vooral over de vijftienjarige Lotte en haar achttienjarige zus Nina. Nina is vertrokken naar Parijs om daar werk te vinden als model. Bij de ontvangst van een verontrustende kaart voelt Lotte dat ze naar Parijs moet gaan om haar zus te zoeken. Nina heeft hulp nodig.

Aanvankelijk voelt haar vader hier niet zoveel voor. Hij gelooft dat Nina niet gevonden wil worden en dat het alleen maar ruzie oplevert als ze wel gaan en Nina hier achter komt. Ze besluiten toch te gaan en de zoektocht naar Nina begint in Parijs.

Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief, waardoor het allemaal nog wat spannender is en je echt meeleeft met de hoofdpersonage. Je leest over haar gevoelens en kan al haar gedachte volgen. Lotte is een interessant personage om te volgen wat ervoor zorgt dat je de bladzijdes om blijft slaan.

Mijn armen en benen trillen, en ook mijn ogen, mijn lippen. Ben ik er bijna? Een zucht warme wind gaat langs mijn haren. Ik houd mijn adem in. Het is alsof iemand in mijn gezicht blaast. Onzeker deins ik naar achteren. Maar dan grijpt iemand me beet!

De schrijfstijl van Cis Meijer is prettig en sleept je mee het verhaal door. Het is alsof Cis je bij de hand pakt en je zegt ‘kom we gaan samen op onderzoek uit.’ De gebeurtenissen zijn spannend en op sommige punten zelfs beklemmend. Het plot vind ik goed gevonden en had ik zelf nog niet over nagedacht.

Wel is het verhaal voor mij met vlagen ongeloofwaardig. Lotte en haar vader gaan halsoverkop naar Parijs zonder enige voorbereiding te treffen. Je leest niet over school of over het werk van haar vader en dat terwijl er geen eindtijd vooraf aan de reis zit, maar ook de zoektocht is niet altijd even geloofwaardig. Welke tiener bedenkt het überhaupt om een catacombe in te gaan?

Maar is het zo erg als deze punten niet realistisch zijn? Wellicht had een stuk over Lotte haar school wel afgeleid van het verhaal. Als ik terug kijk op het hele boek was het spannend, verassend en goed geschreven met een plot dat ik niet voor mogelijk had gehouden. Het was vermakelijk en slokte me mee Parijs in. Is ongeloofwaardigheid dan zo erg? Dat is aan elke lezer zelf om te bepalen. In dit geval leidde het mij enkele seconde af van het verhaal, het zette mij aan het denken, maar de doelgroep zou het wellicht niet eens zo gek vinden. Waar ik dacht dit kan niet, kan de doelgroep denken wat dapper dat ze zo ver gaat om haar zus te vinden.

Viel dit boek mij dan uiteindelijk tegen? Absoluut niet. Ik ga zeker meer boeken van Cis Meijer lezen want haar schrijfstijl bevalt mij heel erg goed. Ik geloof zeker dat de doelgroep, ongeveer 13 jaar, dit een hogere beoordeling zou geven!


Hoe belangrijk vindt jij geloofwaardigheid in een boek?

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments