Het belang van lezen

Dat lezen ontspanning biedt, hoef ik jullie waarschijnlijk niet te vertellen. Maar ik was benieuwd wat lezen nog meer voor impact heeft. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en wat blijkt, ook onderzoek toont het belang van lezen op verschillende vlakken aan. Ben je hier ook benieuwd naar?

De maatschappij leest

In feite kun je niet om het lezen heen. Dagelijks word je geconfronteerd met geschreven tekst: van informatieborden, verkeersborden, whatsapp berichtjes tot verpakkingen in de supermarkt, maar ook bijvoorbeeld op je werk heb je er waarschijnlijk constant mee te maken. Je staat er misschien niet eens bij stil dat je dit allemaal leest, maar probeer je eens in te beelden hoe het zou zijn als je dit niet kon lezen. Stel jezelf bijvoorbeeld eens voor in een bus hokje en je wilt weten hoe laat de bus naar de stad vertrekt, jij hebt geen idee. Dat laat direct zien hoe hard het nodig is om te kunnen lezen in de maatschappij. Toch hebben in Nederland meer dan 2.5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met taal en/of rekenen (Algemene Rekenkamer, 2016) en dit aantal groeit naar verwachting alleen maar meer.
Socioloog Mark Taylor ontdekte zelfs dat wanneer 16-jarigen vaak lezen ze meer kans hebben op een baan met meer verantwoordelijkheid.

Het vermindert de stress

Uit onderzoek van Sussex Univeristy blijkt dat zes minuten lezen per dag al helpt om stress met meer dan 68 procent te verlagen. Het feit dat jij je moet concentreren tijdens het lezen, helpt hart en spieren te ontspannen. Lezen is dus een laagdrempelige, snelle manier om je gezondheid een boost te geven.

Empathisch vermogen, creativiteit en betere samenwerking

Verschillende studies tonen aan dat mensen die regelmatig boeken lezen over een beter empathisch vermogen beschikken. Het lezen van fictie zou ervoor zorgen dat je je beter kan verplaatsen in de gevoelens en de situatie van een anderen. Daarnaast verbetert lezen de creativiteit, werkprestaties en de manier waarop we met elkaar samenwerken.
Het lezen van boeken helpt je daarnaast ook met het beter kunnen nadenken. Lezen is een training voor het gehele brein. Het lezen van een boek vraagt meer van je hersenen dan bijvoorbeeld televisie kijken of het luisteren naar de radio.

Lezen brengt inzichten

Via lezen doen we kennis en informatie op. Je hebt hier natuurlijk educatieve boeken voor die je kan gebruiken, maar ook fictieve verhalen brengen inzichten. Verhalen kunnen je denken en wereldbeeld verruimen. Lees je bijvoorbeeld een boek over de slavernij dan geeft dat andere perspectieven dan je in je dagelijks leven mee maakt. Lezen zou je kunnen helpen om de wereld en de gedachtes van iemand anders te ontdekken.
Wellicht kun je tijdens je leesavontuur ook jezelf ontdekken. In de ene personage herken je jezelf, bij een ander personage denk je misschien “wat doe jij rare dingen”.
Sommige boeken kunnen misschien je vooroordelen veranderen. Het inlezen in de wereld van anderen, ook al staat dat ver van jouw wereld, kan je helpen ze beter te begrijpen.

Maar, het is vooral leuk

Naast dat lezen veel nuttige effecten heeft, is het ook vooral heel leuk. Je kunt je even verliezen in de wereld van iemand anders en even alles vergeten wat je zo pijn doet.


Welke voordelen merk jij bij het lezen?

Geef een reactie

CommentLuv badge

10 comments

 1. Wat interessant! Ik merk dat het bij mij vooral stressverlagend en ontspannend werkt, maar bij veel boeken leer ik ook nieuwe dingen terwijl ik lees. 🙂

  1. Dankjewel Jorien! Dat merk ik inderdaad ook bij het lezen. En het inlevingsvermogen is ook groter geworden dankzij het lezen.

 2. Heel interessant artikel.
  Voor mij is het rustgevend, een ontspannen uitweg uit de dagelijkse leven en mijn woordenschat wordt vergroot door lezen. Oh en ik leer ervan maar geeft ook (nieuwe) inzichten.
  Hmm kortom ik ben het volledig met je artikel eens haha

 3. Ik ga vooral voor ontspanning die het me geeft en lezen voor het slapengaan zorgt ervoor dat ik beter in slaap kan vallen.. leuke blog! ❤️

  1. Dankjewel! Dat beter slapen had ook een goede geweest ja. Dat ervaar ik ook echt (behalve als het boek écht spannend is dan lees ik vaak te lang door hahaha)

 4. Leuk artikel! Zelf word ik er altijd heel rustig van dus het is voor mij echt een escape van de realiteit jammer genoeg. En ik vind dat ik er op sociaal vlak ook erg op vooruit ben gegaan door gesprekken aan te gaan met medeboekenliefhebbers, wat ik vroeger nooit gedaan zou hebben.

  1. Dankjewel topper! Gelukkig heb je dan wel nog een escape als dit, al zou je liever niet ontsnappen dat begrijp ik ❤️
   Fijn dat je zoveel leuke contacten hebt in de Boekenwereld, dat maakt deze wereld ook zo leuk vind ik. Iedereen (oké bijna iedereen) is zo lief ?