Richard Roper – Iets om voor te leven

Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Roman
Bladzijdes: 352
Prijs: € 19,99
Waardering: ★★★★

Waar gaat het boek over?

In iets om voor te leven maken we kennis met Andrew. Andrew werkt als ambtenaar waar hij contact probeert te leggen met nabestaanden van eenzame overledenen, Andrew zit nogal vast in zijn leven, gelukkig heeft hij een liefhebbend gezin waar hij zich ’s avonds op terug kan laten vallen. Althans… dat denken zijn collega’s.

Wat begon als een klein leugentje groeit uit tot een complete fantasiewereld van een mooi gezinnetje en een fijn leven. Voor Andrew is het een manier om te ontsnappen aan zijn toch wel eenzame bestaan en zijn leven vorm te geven. De komst van zijn nieuwe collega Peggy brengt roet in het eten. Zal hij het durven om haar alles te vertellen en zijn gevoel te laten spreken?

Mijn mening

Het is mooi om te lezen hoe Richard Roper in zijn debuut een onderwerp aan snijdt wat nu zo actueel is in de maatschappij. De eenzaamheid komt naar voren in zowel Andrews privé leven als in zijn baan. Als lezer word je bewust van hoe eenzaamheid ontstaat en wat de gevolgen hiervan zijn. Hier scoort Roper bij mij zeker een hoop punten.

Het boek bestaat afwisselend uit korte en wat langere hoofdstukken die je meenemen in het hoofd van Andrew en zijn leven als ambtenaar. Je wordt meegenomen bij inboedel inspecties en maakt kennis met Peggy en het ontstaan van een iets meer dan vriendschap van dichtbij. De schrijfstijl van Roper is gemakkelijk en neemt je echt mee. Waar ik aan het begin Andrew een beetje een vreemd mannetje vond en dacht ‘waarom verzin je zoiets?’ vond ik hem later ontzettend charmant en kon ik in sommige situaties verbazingwekkend goed in hem vinden. Roper zorgt ervoor dat je eerst van Andrew gaat houden voor alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen.
De flashbacks maken het verhaal interessant en in een manier zelfs spannend. Het maakt dat je door wilt lezen en wilt weten hoe het eindigt.

Nog even over die puzzelstukjes, reken er maar op dat ze hard vallen. Met een brok in mijn keel heb ik gedeeltes van het boek gelezen. Het is knap wat Roper heeft gedaan met het plot en het samenbrengen van het verhaal.


In een wereld waar eenzaamheid helaas nog veel voorkomt, zou iedereen dit boek moeten lezen. Want… niets is wat het lijkt. Heb jij iets om voor te leven al gelezen? Laat in de reacties achter wat jij ervan vond!

Geef een reactie

CommentLuv badge

4 comments

  1. Aan de hand van de cover zou ik dit boek absoluut aan mij voorbij laten gaan. Je recensie laat echter blijken dat het een gevalletje don’t judge a book by it’s cover is, voor mij dan toch haha. Vind het wel een mooie titel die wat vragen doet rijzen. Leuk!

  2. Ik heb ‘Iets om voor te leven’ nog niet gelezen, want ook ik oordeelde op de cover en besloot het boek daardoor niet op te pakken. Na jouw recensie, zet ik het boek toch maar wel op mijn lijstje.

    1. Ik vond hem zeker de moeite waard! Had eigenlijk de cover helemaal niet zo bekeken. Snap waar jullie vandaan komen, hopelijk kan ik mensen inspireren om hem alsnog te lezen want hij is zo mooi