Recensie De leeuwenkuil – Rienk Stuive

Uitgeverij: Aspekt B.V. 
Genre: Literaire fictie algemeen
Bladzijdes: 222
 
Prijs: € 22,50 
Waardering:
 ★★★★

Ik heb dit boek ontvangen van de auteur, waarvoor mijn dank! Dit beïnvloedt echter op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het over?

Daniël groeit op in een chic kustdorp. Het is drie jaar na de val van de muur. West Europa viert haar economische hoogtij. Hij wordt verliefd op Nino, de Hongaarse illegale schoonmaakster van zijn ouders. Het liefdespaar krijgt een kind tot ongenoegen van de vader, Arend. Kort daarna krijgt Daniël’s moeder Marja te horen dat ze ernstig ziek is en tot ieders verbazing besluit ze euthanasie te laten plegen na slechts een zeer kort ziekbed. Wanneer Daniël het geld van de erfenis van zijn moeder gebruikt om piloot te worden, doet zijn vader een verwoede poging om dit plan te dwarsbomen.

De Leeuwenkuil is een gelaagde, semi-autobiografische roman over tegenstrijdige belangen binnen een familie en het verlangen van de hoofdpersoon om zijn lotsbestemming in eigen hand te nemen.

Mijn mening

In De Leeuwenkuil leren we de hoofdpersoon Daniël kennen. Daniël groeit op in een rijk gezin met een liefdevolle moeder die het gehele gezin bij elkaar houdt en een vader die alles wat Daniël doet afkeurt. Wanneer Daniël niet zo goed weet wat hij met zijn leven aan moet besluit hij naar India te gaan voor een spirituele reis. Wanneer hij terugkomt, wordt hij verliefd op Nino, de schoonmaakster van zijn ouders. Hij besluit voor een keer te gaan voor wat hij wil en niet te luisteren naar zijn vader.

Rienk heeft een fijne schrijfstijl en het verhaal leest prettig en snel weg. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken en het verleden en het heden lopen een beetje door elkaar heen. Het komt goed door dat Daniël het niet altijd makkelijk heeft gehad en die gevoelens komen goed naar voren. Het is hartverscheurend om deze afkeuring te lezen en je te realiseren dat het verhaal gebaseerd is op eigen ervaringen.

Door deze gevoelens en het redelijk heftige verhaal vond ik het wel moeilijk om het boek in een ruk uit te lezen en moest ik het dan ook zo nu en dan even weg leggen. Hierdoor heb ik wel wat langer over het boek gedaan dan de meeste recensies.

Rienk heeft mij verrast met zijn verhaal en ik heb het met plezier gelezen, in hoeverre je een verhaal als dit met plezier leest. Ik vind het hartverscheurend dat dit verhaal op zijn verhaal is gebaseerd en het maakt mij ergens trots om te zien dat hij nu piloot is. Ik vind het mooi hoe Rienk Stuive zijn verhaal heeft durven te delen en het heeft gebundeld in een prachtig boek.


Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek van Rienk Stuive? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge