Recensie Ziek gelukkig – Ruud ten Wolde

Uitgeverij: Lev.
Genre: Gezondheid & Lichaam
Bladzijdes:
224
Prijs: € 21,99
Waardering:★★★★

Waar gaat het over?

Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat? In Ziek gelukkig deelt Ruud zijn ervaringen over ziek en gezond zijn, soms pijnlijk en ontroerend, maar bovenal positief en vol levenslust, op zijn eigen onnavolgbare wijze. Hij vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden, wat je omstandigheden ook zijn.

Mijn mening

Ik volg Ruud en z’n katten al langere tijd op Twitter. Ruud was een humoristische en positieve jongen die zijn leven op Twitter deelde. Hij was dan wellicht ziek, maar daar liet hij niet zijn leven door verpesten. Hij zat vol levenslust. Ruud was altijd een feestje om te volgen en hoewel ik hem nooit persoonlijk heb gekend voelde ik trots toen hij meedeelde dat hij een boek ging uitbrengen. Gezien de schrijfstijl van Ruud op Twitter kon dit niet anders dan een succes worden. En dat werd het… Helaas kom Ruud het uitkomen van zijn eigen boek niet meer meemaken. Hij overleed vlak voor zijn boek uit kwam. Hij stond zelfs op nummer 1 in de bestsellerslijst.

Ziek gelukkig is opgedeeld in verschillende delen. Het eerste deel gaat over zijn ziekte proces. Hij neemt je mee van 2015 tot en met 2021. Hoe hij voor het eerst ziek werd, maar ook weer beter werd. Daarna kwam de kanker echter nog twee keer terug. Het is een zware periode om over te lezen, maar wel op zijn Ruuds geschreven. Het is haast niet voor te stellen hoeveel iemand moet doorgaan in zijn leven én toch zo positief kan blijven.

Het tweede deel gaat over geluk. Hij vertelt over wat hij van zijn ziekte heeft geleerd en hoe en vooral waarin hij geluk vindt. Ruud vertelt over de thema’s lekker in je hoofd, lekker in je vel, relaties, werk, mindset en de praktijk en hierbij vertelt hij hoe hij naar deze thema’s keek en nu kijkt sinds zijn ziekte en hoe hij ermee om gaat. Waarderen kun je namelijk echt leren.

Ziek gelukkig leest lekker weg en is op een bijzondere manier geschreven. Het is zowel ontroerend als humoristisch. Ruud heeft zijn kijk op het leven en geluk realistisch opgeschreven en er is ruimte voor allerlei emoties, gedachtes en thema’s. Liever had je natuurlijk gehad dat zo’n jong iemand nooit zo’n verhaal had moeten schrijven, maar hij heeft een goed boek neergezet waardoor je zelf ook anders naar je leven gaat kijken. Je leest het verhaal met een traan en een lach en het raakt je diep van binnen. Sommige momenten komen extra hard binnen, zoals wanneer hij het heeft over nog vele koningsdagen die eraan komen, omdat je als lezer de kennis hebt dat Ruud dat niet meer heeft mogen meemaken.

Tijd is in mijn optiek het kostbaarste bezit, aangezien niemand weet hoe lang hij op deze aarde rond zal lopen.

Ziek gelukkig is geen typisch zelfhulp boek, maar een ervaringsboek van iemand die geluk heeft kunnen vinden in een moeilijke periode. Ruud heeft een mooi en ontroerend boek geschreven en ik hoop dat hij zijn succes van een afstandje nog mag mee maken.

Ondanks mijn ziekte ben ik nu juist gelukkiger dan vóór mijn ziekte. Begrijp me niet verkeerd, ik was liever gezond geweest, maar het heeft me gedwongen te kijken naar wat ik écht wil in het leven en het heeft me doen inzien dat wij mensen het grootste gedeelte van onze tijd verdoen met twijfelen.


Ben je nieuwsgierig geworden naar de inzichten die Ruud ten Wolde heeft gekregen tijdens zijn ziekte en hoe hij geluk vond in een donkere periode? Je kunt hem via de link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge