Recensie Win win – Jan van der Cruysse

Uitgeverij: Manteau
Genre: Thriller & Spanning
Bladzijdes: 423

Prijs: € 21,99
Waardering:★★★★

Dit boek heb ik als recensie exemplaar gekregen van de auteur. Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn recensie.

Waar gaat het boek over?

Laura staat op het punt af te studeren als ingenieur wanneer ze een envelop ontvangt, afzender onbekend. Inhoud: een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht in businessclass naar San Francisco. Van Nigeria tot China wacht haar een verhaal van verdronken bootvluchtelingen, grootschalige zwendel met COVID-vaccins, moord en inbraak op bestelling en dealers in een traagwerkend gif. Haar gastheer is specialist in cryptofoons en cryptomunten.

Waar gaat het boek over?

Win win begint met Laura van Opstal en eindigt met Laura. Laura ontvangt een prentbriefkaart met indrukwekkende rotsen en de tekst Utah Rocks en een ticket naar San Francisco. De afzender is onbekend en de tekst een beetje cryptisch. Laura is een Vlaamse student en studeert computerwetenschappen en zit nu een semester in Edinburgh. Ze is niet alleen goed met computers, maar is ook goed in het oplossen van crypte puzzels.

Hoewel er niet zoveel informatie in de envelop zit wint haar nieuwsgierigheid het en besluit ze op avontuur te gaan. Er ontpopt zich een verhaal over fraude rondom covid-vaccins, bootvluchtelingen, moord en inbraak op afspraak. Het verhaal speelt zich af over de hele wereld. Hoewel er ontzettend veel gebeurd en er veel mensen een rol hebben is het verhaal duidelijk te volgen. De flashbacks vragen wel om wat aandacht tijdens het lezen, maar het is steeds vrij snel duidelijk over wie de hoofdstukken gaan. Hoe verder ik in het verhaal kwam hoe spannender het werd. De actualiteit is haast eng en zorgt ervoor dat je snel door wilt met lezen.

De schrijfstijl van Jan van der Cruysse is toegankelijk en leest lekker weg. Waar de verhaallijnen aanvankelijk nog losstaande verhalen lijken komen ze aan het eind feilloos samen. Bij het dichtslaan vielen de kwartjes en werd mij duidelijk hoe goede auteur Jan van der Cruysse eigenlijk is. Zijn boeken worden veel belovend beoordeeld door zijn lezers en toch had ik nog nooit van zijn boeken gehoord.

Het is te merken dat Jan met veel precisie dit boek heeft geschreven en dat er veel tijd in gestoken is. De verhaallijnen komen perfect samen en je wilt constant meer. De meeste personages komen ontzettend goed uit de verf en heb je vrijwel direct een beeld bij. Jan van der Cruysse schrijft erg beeldend en bij de verschillende situaties ben je er haast bij.

Hoewel ik even moest wennen aan de vele personages, de flashbacks en de vele gebeurtenissen heeft Jan wel een fan erbij. Ik ben nieuwsgierig geworden naar zijn andere boeken. Daarbij verdiend Jan veel meer aandacht en waardering voor z’n werk en hoop ik dat hij dit in de toekomst zal krijgen. Een extra leuk puntje is dat er een scheepswrak is vernoemd naar mij en dat maakt het lezen van het boek extra leuk.


Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek van Jan van der Cruysse? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge