Recensie Wolkenjagers – Emma Carroll

Uitgeverij: KokBoekencentrum Jeugd
Genre: Fictie 10-12 jaar
Bladzijdes: 256

Prijs: € 16,99
Waardering:★★★

Ik heb dit boek gekregen als recensie exemplaar van de uitgeverij. Dit beïnvloed uiteraard op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het boek over?

Frankrijk, 1783. Als de jonge zakkenroller Ekster op een dag een jongen door de lucht ziet zweven, wordt haar leven voorgoed op zijn kop gezet. De jongen en zijn familie, de Montgolfiers, zijn namelijk van plan de eerste luchtballonvaarders in de geschiedenis te worden! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn kapers op de kust: ook in Engeland zijn mensen druk bezig met het uitvinden van een luchtballon. Een spannende race tegen de klok begint: lukt het Ekster en haar nieuwe vriend Pierre om de eerste te zijn?

Mijn mening

Wolkenjagers speelt zich af in 1783 in Frankrijk. We volgen Ekster, een jonge zakkenvuller in Annonay. Ekster komt van het gelijknamige Engelse kinderrijmpje over Eksters. Volgens het bijgeloof zou het aantal eksters dat iemand zag, voorspellen of hem voor- of tegenspoed stond te wachten. Bij ons worden eksters vooral geassocieerd met diefstal: de dieren zouden graag glimmende voorwerpen stelen. Het rijmpje bestaat uit zeven zinnen en zo is ook dit boek opgedeeld. De Wolkenjagers draait helemaal om het waargebeurde verhaal van de Franse Broers Montgolfier, Joseph Michel Montgolfier en Jacques Étienne Montgolfier, wie de uitvinders zijn van de heteluchtballon.

De Wolkenjagers is een avontuurlijk, spannend en vlot geschreven verhaal. Het leest lekker weg en de personages Ekster en Pierre zijn goed te begrijpen voor kinderen. De personages hebben niet te veel diepgang, maar hierdoor lijkt het soms wel wat oppervlakkig. Omdat we het verhaal lezen vanuit Ekster blijven alle andere personages wat op de achtergrond, je volgt dus wel de bouw van de luchtballon, maar vanuit kinderperspectief.

Het is grappig om achteraf te lezen over de uitvinding en wat er echt gebeurd is, zelfs dingen waarbij je tijdens het lezen denkt dit is vast verzonnen. Ik denk dat het leuk is voor jongeren om dit verhaal te lezen en na te denken over de uitvinding.

De wolkenjagers is een ontzettend leuk boek voor jong en oud om te lezen. Het zit goed in elkaar en je wilt het in een ruk uitlezen. Daarnaast gaat het verhaal over vriendschap, familie en vertrouwen. Ik denk dat jongeren hier erg van gaan genieten, maar ook als volwassenen kan ik dit boek zeker aanraden.


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt het via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge