Recensie Stilleven – Marieke Damen

Uitgeverij: LetterRijn
Genre: Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 250

Prijs: € 18,00
Waardering:★★★★

Waar gaat het over?

Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om een portret van haar te schilderen. De zussen hebben echter twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er gebeurd dat hen uit elkaar heeft gedreven? De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Of wordt zij werkelijk achtervolgd?
Middels flashbacks leren we de tienjarige Monica en de puber Manuela kennen. De meisjes groeien op in een gezin waarin verslaving, geweld en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Schilderen en het lezen van sprookjes houden Monica op de been, evenals de liefde van haar zus. Kunnen ze zich staande houden in een leven waarin het geweld van hun vader een steeds grotere bedreiging vormt?

Mijn mening

In Stilleven volgen we Monica. De hoofdstukken wisselen zich af tussen het heden (2020) en het verleden (1998).
In het heden volgen we de volwassen Monica die kunstenares is. Ze heeft een opdracht van haar zus ontvangen die ze al ruim 20 jaar niet meer gesproken heeft. Vroeger waren ze heel hecht, maar ze zijn uit elkaar gegroeid.
In het verleden groeien we op met de 10-jarige Monica en haar 15-jarige zus Manuela. Ze groeien op in een gezin met veel problemen en hebben dagelijks te maken met huiselijk geweld, criminaliteit en drank. Omdat we lezen vanuit de 10-jarige Monica komen sommige dingen wat genuanceerd over en weet je niet precies wat er allemaal gebeurd omdat je er als lezer met Monica niet bij bent, maar alles komt wel in de volle heftigheid binnen. De gebeurtenissen zijn levensecht beschreven en het valt mij zwaar dat dit allemaal écht had kunnen gebeuren. Gelukkig krijgt Monica veel steun van haar zus en zij hebben een bijzondere band.

Mijn hart bleef aanvoelen als een ballon die te groot was opgeblazen en elk moment kon knappen.

Het klinkt zo misschien als twee aparte verhalen, maar de schrijfster heeft het echt heel goed voor elkaar gekregen om hier een geheel van te maken en omdat het twee tijden zijn zie je Monica echt groeien. Ze wordt veel te snel volwassen en de dagelijkse blootstelling aan de problemen in het gezin eisen hun tol. De schrijfster heeft mooi omschreven wat de invloed van een dergelijke thuissituatie is op kinderen en dat de littekens niet minder worden. De schrijfstijl is daarnaast erg beeldend en alle gevoelens komen in alle heftigheid binnen.

Tijdens het verhaal is de onderhuidse spanning goed voelbaar, maar toch zijn sommige gebeurtenissen wel voorspelbaar. Normaliter zou dit voor mij de spanning van een thriller weg halen, maar dit boek zit psychologisch zo goed in elkaar dat dat niet meer uit maakt voor mij. Je moet het verhaal doorlezen omdat je gewoon wéét en voelt dat het ergens gigantisch misgaat je weet alleen nog niet wanneer en hoe. Het boek is niet te dik waardoor je er ook zo doorheen vliegt. Als je houd van psychologische thrillers is dit zeker een aanrader om te lezen.

Ik kan een glimlach niet onderdrukken en tegelijk begint mijn hart sneller te kloppen als ik naar de venijnboom loop. Mijn vingers glijden langs de giftige naalden, aarzelend nog, net zolang tot ik het zeker weet. Dan breek ik enkele takken met rode bessen van de haag, kijk om me heen en haast me naar binnen. Alsof de beesten in dit bos weten wat ik van plan ben.

Ik heb heel erg genoten van dit verhaal en moest echt even bijkomen van de gebeurtenissen in dit boek. Het verhaal is zo levensecht beschreven dat je graag uit de nachtmerrie wilt ontwaken, maar dat is onmogelijk.


Hou jij van psychologische thrillers en ben je nieuwsgierig naar deze geworden? Je kunt hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge