Recensie Uit beeld – Amber Brantsen

Uitgeverij: Prometheus
Genre: Literaire non-fictie
Bladzijdes: 240

Prijs: € 20,99
Waardering:★★★★★

Waar gaat het boek over?

In de zomer van 2017 wordt Amber Brantsen, dan 27 jaar, gepresenteerd als het nieuwe gezicht van het NOS Journaal. De pers haast zich te melden dat het meisje dat ooit op de basisschool een spreekbeurt hield over nieuwslezen nu haar droom in vervulling ziet gaan. Wat de buitenwereld niet weet, is dat die droom jaren eerder nog onmogelijk leek.
Hoge standaarden, ambitie en wilskracht. Amber heeft het allemaal. Eigenschappen die in onze maatschappij enorm worden gewaardeerd. Maar het zijn ook precies de ingrediënten die Amber na haar middelbareschoolperiode in een allesverwoestende eetstoornis hebben gestort. Ze kreeg anorexia. Een intense, maar ook leerzame periode volgde, waarin steeds meer duidelijk werd dat artsen en psychologen haar niet zouden gaan redden: dat zou ze zelf moeten doen. Alleen.

Mijn mening

Uit beeld is een autobiografisch verhaal van Amber Brantsen. Amber Brantsen is journalist en presentator bij de NOS. Wanneer Amber na de middelbare school gaat studeren en op kamers gaat breekt er een eenzame periode aan. Ze zoekt haar troost in het eten en heeft eetbuien. Als ze een paar kilo is aangekomen wilt ze een nieuwe start maken en besluit te gaan sporten en gezonder te eten. Ze is snel terug op haar oude gewicht en wilt dat graag zo houden. De slechte gewoontes sluipen er langzaam in.

Ze zit niet op haar plek in haar studie, maar opgeven zou falen zijn. Ze zocht de controle in het eten en ontwikkelde anorexia. In Uit beeld neemt ze de lezer mee in deze periode, de eenzaamheid, de depressie en de opname in de kliniek. Ze vertelt over het leven in de kliniek en hoe alles draait om het ziek zijn en hoe erg haar dat naar de keel gegrepen heeft.

Eenzaamheid. Het sluipt erin, groeit ongezien, verslindt je als een wild dier. En ik ben zijn prooi.

Met rake woorden en een vlotte pen beschrijft Amber over haar gevoelens en de ervaringen in de kliniek. De schrijfstijl leest prettig en het voelt net alsof je een gesprek met Amber aan het voeren bent. Op het gebied van perfectionisme had ik een aantal raakvlakken met Amber waardoor het verhaal prikkelend en uitdagend werd.

Uit beeld is niet het zoveelste zelfhulp boek over anorexia, maar is een eerlijke vertelling van iemand die hulp zocht en kreeg, maar niet écht geholpen werd. Ze besluit het zelf te doen en dit verhaal vertelt hoe ze dit gedaan heeft. Ze vertelt over haar diepste dalen en kleine ups en hoe ze uiteindelijk gewonnen heeft.

Uit beeld is een prachtig, maar heftig boek. Het geeft een kijkje in een wereld waar je zelf, gelukkig, niet bekend mee bent. Ik kende Amber Brantsen niet echt, maar na dit boek heb ik niet meer dan diepe respect voor haar en haar doorzettingsvermogen.


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit eerlijke en heftige verhaal over vallen en op staan? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder.

Geef een reactie

CommentLuv badge