Recensie Noodlot – Marlen Visser

Uitgeverij: Prometheus
Genre: Thriller & spanning
Bladzijdes: 288

Prijs: € 19,99
Waardering:★★★

Dit boek mocht ik lezen voor de Hebban Thrillerprijs 2021.

Waar gaat het boek over?

Het slaperige dorpje Vierschoten staat op zijn kop als de Postcodeloterij-hoofdprijs op zijn enige postcode valt. Journalist Evy Benders ziet er meteen prachtig artikel in en ze besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar, te gaan logeren. Tijdens haar gesprekken met de winnaars en verliezers ontdekt ze al snel dat de verhoudingen binnen het dorp op scherp zijn komen te staan. Maar gaandeweg blijkt ook dat dat alles te maken heeft met een traumatische gebeurtenis die zich enkele jaren eerder in het dorp heeft afgespeeld en waarover nog steeds krampachtig wordt gezwegen. Manuel lijkt wel opentlijk te willen spreken over wat er destijds met de veertienjarige Linsey is gebeurd, maar is de getuigenis van deze getroebleerde jongen betrouwbaar? En was de wereldvreemde Benjamin, die destijds is opgepakt, wel de werkelijke dader?

Binnen enkele dagen sluiten de opeenvolgende gebeurtenissen zich als een net om Evy heen en lijkt er geen ontsnappen meer mogelijk.

Mijn mening

Wanneer het slecht loopt met de krantenverkoop en er een reorganisatie aan zit te komen heeft journaliste Evy behoefte aan een spraakmakend artikel. Als ze op een avond hoort over de postcodeloterij die gevallen is in Vierschoten en ze daar een oom heeft wonen besluit ze erheen te gaan en te schrijven over de winnaars én de verliezers in het dorp dat maar één postcode telt. Evy ziet daar wel een artikel in, maar ze ontdekt al snel de diepe wonden van het dorp en komt in een benarde situatie terecht.

Marlen Visser weet het verhaal spannend te beginnen met een auto ongeluk waarbij iemand om het leven komt. Je voelt de onderhuidse spanning, maar snapt nog niet zo goed waarom. Daarna zwakt de spanning wel wat af, maar krijg je wel de tijd om de personages te leren kennen. De diepere lagen van het dorp en zijn geheimen worden langzaam bloot gelegd door Marlen en dat is interessant. Gedurende het verhaal verdenk je elke bewoner wel een keer. Het plot verraste mij zeker. Ik vond het wat ver gezocht, maar het was zeker origineel en een plot waar ik nog niet over nagedacht had.

De schrijfstijl van Marlen Visser leest lekker weg en je leert de personages echt kennen. Ze weet ze met de juiste hoeveelheid woorden te omschrijven en geen woord te veel te zeggen. Dat typeert ook wel direct een deel van het verhaal want veel conversaties blijven wat oppervlakkig en voor sommige informatie hoeft Evy helemaal niet écht te graven terwijl dat dat wel logischer was geweest.

Al met al heeft Marlen Visser een interessante thriller neer gezet, die vooral op psychologisch gebied erg interessant. De personages zijn leuk om over te lezen en erg divers. De verhaallijn is uniek en hoewel ik wat spanning en iets meer diepgang miste was het zeker een leuk boek om te lezen en ik ben erg benieuwd naar de andere boeken van Marlen Visser.


Ben jij ook benieuwd naar dit boek? Je kunt hem via mijn persoonlijke link hieronder bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge