Recensie Ga langs start – Timo Hensen

Ik heb dit boek gekregen als recensie exemplaar van Timo Hensen. Waarvoor mijn dank! Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening!

Uitgeverij: Brave New Books
Genre: Literatuur & Romans
Bladzijdes: 
209
Prijs: € 22,50
Waardering:★★★

Waar gaat het boek over?

Ga langs start gaat over Julia, een vijftienjarig meisje, wonend in Wijtsum. Een plattelandsdorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan terwijl de rest van de wereld verder leeft. Julia slijt haar dagen op haar kamer. Ze is zo iemand met twee goede vrienden en verder geen. Julia begint zich af te zetten tegen haar ouders. Tegen haar hele omgeving eigenlijk. Maar er is wel een reden voor Julia haar gedrag.

Parallel aan dit verhaal lezen we over het leven van Herman. Herman ontvluchtte Wijtsum jaren geleden om schrijver te worden. Maar na het bescheiden succes van zijn eerste en enige roman keert hij terug naar het dorp uit zijn jeugd. Hij legt contact met zijn enige jeugdvriend, Arwin, die de plaatselijke slagerij van zijn vader heeft overgenomen.

Naar aanleiding van twee ingrijpende gebeurtenissen, in het anders zo stille dorpje, kruisen de wegen van deze twee onbekende zich op een ongewone manier.

Mijn mening

In Ga langs start wisselen de hoofdstukken van Herman en Julia zich af. De hoofdstukken van Julia zijn in de tegenwoordige tijd. De hoofdstukken van Herman zijn in de tegenwoordige tijd en in de verleden tijd. In de verleden tijd blikken we terug op zijn tijd in Amsterdam, waarheen hij vluchtte om een nieuw boek te schrijven.

De wereld is er nog. De meeste mensen slapen en voor degene die nog wakker zijn worden de problemen in een ander daglicht gezet. In de nacht kun je genieten van een wereld waar alles wat je doet en zegt, niet wordt gecontroleerd door schaamte en bezwaren. Hier zijn gesprekken simpel, doelen binnen handbereik. De strijd is hier al gestreden. Waarom zou ik nog vasthouden aan een wereld die mij niet geeft wat ik zoek, terwijl de nacht daar wel in slaagt? Dus ik blijf achter in de nacht met de maan als mijn zon en mijn fantasie als realiteit.

Aan het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl van Timo Hensen en dan met name aan zijn beeldende manier van schrijven. De hoofdstukken van Herman zie je daardoor levensecht voor je en door de prachtige, bijna poëtische zinnen kun je je goed identificeren met Herman.
De hoofdstukken van Julia vond ik daarin tegen wat warrig overkomen. Ik begreep niet helemaal wat er met haar aan de hand was en waar haar verhaal naar toe zou leiden. Ik voelde helaas niet zo’n verbinding met Julia.

‘Er zijn ergere dingen,’ zei hij dan om me te troosten. Maar het is niet eerlijk om te moeten horen dat er ergere dingen op de wereld zijn. Verdriet maakt geen onderscheid tussen een hart dat niet meer voor jou klopt, nooit voor jou geklopt heeft of dat stopte met kloppen. Al vergaat de hele wereld om je heen, er is voor jou niets ergers dan de pijn die je nu voelt.

Ondanks het feit dat het boek prachtige zinnen bevat die erom vragen om het boek langzaam te lezen, ontbrak het mij wel aan een verhaal of een rode draad. Het is prachtig hoe de twee elkaar ontmoeten, maar de achterkant laat geloven dat dat is waar het verhaal om draait en het gebeurd nog al laat in het boek. Daarnaast is het meer een soort dagboek of hersenspinsels over de angst voor verandering, de angst om los te laten en de angst om opnieuw te moeten beginnen en eigenlijk de angst voor het leven.
En begrijp me niet verkeerd, deze angsten en gevoelens zijn echt perfect omschreven, maar toch had ik iets meer verhaal verwacht na het lezen van de achterflap.
Vind ik het boek daardoor slecht? Zeker niet, als ik het met een andere verwachting had gelezen had het waarschijnlijk meer sterren gekregen.

Ga langs start is een roman die je moet lezen als je prachtige zinnen wilt lezen en echt mee genomen wilt worden in de rauwe en levensechte gedachtes van de personages. Timo heeft een mooie poëtische roman geschreven en daarmee een goed debuut neergezet.


Ben je benieuwd geworden naar Ga langs start? Je kunt hem bekijken via mijn persoonlijke link hieronder. Dit is een affiliate link, kost jou niets extra’s, maar levert mij een kleine bijdrage op.

Geef een reactie

CommentLuv badge