Recensie De voetballende ballerina – Henriët Koornberg-Spronk

Ik heb dit boek ontvangen als een recensie-exemplaar van de uitgeverij. Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening.

Uitgeverij: KokBoekencentrum Jeugd
Genre: Kind & Jeugd ( 10 – 12 jaar)
Bladzijdes: 176

Prijs: € 15,99
Waardering:★★★★

Waar gaat het boek over?

De voetballende ballerina is het eerste deel in de sportieve kinderboekenreeks ‘Frnz4ever’.
Marit zit in groep 7 en zit al sinds haar zesde op ballet, haar moeder is daar heel trots op. Carlijn, Esmée en Fabio zijn haar beste vrienden, er wordt heel wat afgeappt in hun appgroep Frnz4ever. Op een dag geeft Marit zich per ongeluk op voor het schoolvoetbaltoernooi, en gaat ze stiekem trainen. Maar hoe zal haar moeder reageren op haar voetbalavontuur? Kan ze wel een voetballende ballerina zijn?

Mijn mening

Toen ik de cover van het boek zag en de omschrijving erbij las dacht ik gelijk wat een ontzettend leuk idee voor een verhaal voor tienermeisjes.
Het eerste wat opvalt aan dit boek is dat het ontzettend mooi is vorm gegeven; een mooie stevige kaft, duidelijke letters en prachtige illustraties van Hester van de Grift. Het geheel roept de aandacht en maakt het een speels boek.

De schrijfstijl van Henriët Koornberg-Spronk leest vlot door en ik kan mij voorstellen dat jongere kinderen hier ook niet al te veel moeite mee hebben. Er wordt geen gebruikt gemaakt van moeilijke zinnen en woorden. Gedurende het boek staan er Italiaanse woorden in, waarvan je achter in het boek een vertaling vindt. Fabio de beste vriend van Marit is namelijk van Italiaanse afkomst. Het is een leuke toevoeging aan het boek dat er zover over de personages is nagedacht en er iets wordt meegegeven van deze personages.

De verhaallijn over Marit die op ballet zit en per ongeluk zichzelf inschrijft voor het schoolvoetbaltoernooi was voor mij een schot in de roos. Ik heb niets met ballet, maar vind voetbal ontzettend leuk. De moeder van Marit is vroeger zelf ballerina geweest en is ontzettend trots op Marit. De moeder heeft lichtelijk smetvrees en zou het niet aankunnen als haar dochter op voetbal gaat, althans Marit denkt dat dat de reden is. Ze gaat stiekem trainen en houd haar deelname verborgen voor haar moeder. Het levert grappige situaties op waar Marit zich verstopt in de bosjes als er een bekende voorbij komt tijdens het trainen.
De grootste boodschap van het boek is dat liegen niet oké is en dat is denk ik ook wat de schrijfster voornamelijk wilde meegeven aan de jongeren. De waarheid komt altijd wel uit en dan blijkt dat je het beter meteen had kunnen zeggen.
Daarnaast zit er ook een wat zwaarder onderwerp in waarvan ik het super goed vind dat de schrijfster dit heeft aangekaart namelijk racisme en discriminatie. Er wordt subtiel laten zien wat het met iemand kan doen en wat voor gevoel iemand heeft als hij of zij gediscrimineerd wordt. De personage in dit boek die gediscrimineerd wordt toont aan het einde moed en het boek sluit zich af met een duidelijke boodschap; discriminatie en racisme is niet goed.

Hoewel het lijkt alsof het een zwaar onderwerp is voor de leeftijd, denk ik juist dat de subtiele manier waarop Henriët het doet veel teweeg brengt bij jongeren.

Al met al is De voetballende ballerina een leuk en vermakelijk boek voor de jongeren tussen de 10 en 14 jaar. Dit deel is wel meer gericht op de meiden en ik denk dat het tweede deel De klimmende wielrenner, dat gaat over Fabio, ook wat meer voor de jongens zal zijn. Al maakt het uiteindelijk natuurlijk helemaal niet uit en moeten kinderen lezen wat zij leuk vinden!


Ben jij benieuwd naar De voetballende ballerina? Je kunt het via mijn persoonlijke link bekijken.

Geef een reactie

CommentLuv badge