Recensie De plotters – Un-Su Kim

Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Genre: Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 300

Prijs: € 21,99
Waardering:★★★★

Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie van de uitgeverij. Hiervoor wil ik de uitgeverij bedanken. Dit beïnvloed op geen enkele manier mijn mening.

Waar gaat het over?

Het gaat niet om degene die de trekker overhaalt, maar om wie er achter degene staat die de trekker overhaalt – de plotters, de masterminds in de schaduw.
Als kleine jongen werd Reseng geadopteerd door de misdadiger Oude Wasbeer. Ze woonden in diens bibliotheek, omringd door boeken die niemand ooit las, waar het krioelde van de moordenaars, huurlingen en premiejagers.
Met deze achtergrond is Reseng voorbestemd voor een toekomst als huurmoordenaar. Tot hij de regels breekt. Hij ontmoet een drietal jonge vrouwen: een winkelbediende, haar rolstoelgebonden zus en een loensende obsessieve breister. Zullen deze vrouwen hem bevrijden van zijn lot? Of is Reseng de volgende op de dodenlijst? Wie zal er dan voor zijn katten zorgen? Wie plaatste de bom in zijn toilet? En hoeveel bier moet hij drinken om te zorgen dat hij alles vergeet?

Mijn mening

Laat ik beginnen dat de cover van dit boek echt prachtig is! Je mag een boek nooit beoordelen op de cover, maar deze trok wel direct mijn aandacht. De bloem en de bloedspatten, het roept direct vragen op. Bij het lezen van de achterkant verwacht ik een spannende thriller over huurmoordenaars. Dit bleek helaas niet helemaal waar. Was het daardoor een slecht boek? Absoluut niet.

Het is interessant om vanuit een huurmoordenaar te lezen. Het is uniek in vergelijking met de vele thrillers die gaan over politie tegen de slechteriken. Het maakt de hele beleving van het boek natuurlijk anders. Je hoeft niet te raden wie het gedaan heeft en niet op zoek te gaan naar onderliggende hints. Laat je opslokken door de mooie zinnen van Un-su Kim en je hebt een hele fijne beleving van het boek. De beeldende manier van schrijven en het gebruik van mooie zinnen maakt dit plaatje compleet. Mensen die graag literaire fictie lezen zullen hier heel warm van worden, maar dat is niet wat het boek oproept. De benaming thriller lijkt hier dan ook niet op zijn plaats.


Hij houdt emotionele afstand van de slachtoffers en doet gewoon wat hem opgedragen wordt door de plotters. Het niet opvolgen van de scripts van de plotters zorgt er voor dat je op de dodenlijst komt te staan. Doordat je het hele verhaal leest vanuit Reseng leer je hem goed kennen, maar ondanks dat lijkt Reseng op de voorgrond een oppervlakkige, stugge man. Pas later in het boek kwam naar voren dat hij ook goede kanten heeft.

Toch vind ik het jammer dat de spanning ontbreekt. Er had op zoveel plekken een element van spanning kunnen worden toegepast wat voor mij wel echt een toevoeging had geweest aan het boek. Wanneer ik naar het boek kijk zoals het nu is snap ik niet waarom de naam thriller eraan is gegeven. Bij elke thriller waar dit het geval was had ik gezegd dit was geen goed boek, maar nogmaals bij dit boek is dat niet zo.

De rest van het verhaal is zo dermate interessant dat je blijft lezen. Voor een seconde vergeet je zelfs dat er een plot ontbreekt en dat het verhaal niet echt ergens eindigt. In het hoofd zitten van een huurmoordenaar en kennis maken met de onderwereld en de zwarte markt is bijzonder te noemen. De schrijfstijl van de auteur is beeldend en leest lekker weg. Het maakt mij benieuwd naar zijn andere boeken en dat is ook best knap.

‘Nou, het is een grappig verhaal over een ijsbeer die eraan twijfelt of hij wel een echte ijsbeer is en niet een ander soort beer. Komt het doordat hij op de Noordpool is geboren? Hij vindt het verschrikkelijk dat de plaats waar hij is geboren bepaalt wat hij is en hij vindt het ook verschrikkelijk dat hij daar geen inspraak op heeft. Hij had bijvoorbeeld ook een grizzlybeer kunnen zijn of een pandabeer. Hij piekert heel lang over de vraag waarom hij als ijsbeer is geboren.’

Bovenstaande quote komt bijvoorbeeld uit het boekt. Ik vind het prachtig en bijzonder om over na te denken, maar niet het soort teksten dat ik verwacht bij een bloedstillende thriller. Wat gebeurd er dan als we de omschrijving thriller weg laten? Dan blijft er een kwalitatief goed boek over. Het verhaal is dermate interessant dat je door blijft lezen. Bij dit soort boeken hoop ik altijd dat er een geweldig plot komt, dat ontbrak ook een beetje.

Al met al was het een vermakelijk en uniek boek om te lezen. Jammer dat de verwachtingen anders doen vermoeden dan het daadwerkelijke boek, althans in mijn geval. Het zal thriller liefhebbers wellicht teleurstellen en liefhebbers misschien minder snel bereiken. Toch zet dit boek je ook aan het denken en leer je eens personages op een andere manier kennen. Het is bij dit boek geen kwestie van goed of fout. Het boek zoals het er staat is heel fijn om te lezen en dat is precies zoals het zou moeten zijn. Soms moeten we misschien boeken ook minder in hokjes willen plaatsen en gewoon genieten van wat het is.


Ben jij benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al gelezen? Laat het achter in de reacties!

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments

  1. Leuke recensie! Het feit dat het geen thriller is, spreekt mij net meer aan. Ik ben meestal niet zo voor de typische thrillers ?
    Wat ik me wel nog steeds afvraag… De naam Haruki Murakami wordt op de cover genoemd als vergelijkbaar voor dit boek. Heb jij toevallig een Murakami gelezen en kan je vergelijken? ❤

    1. Dat bedoelde ik inderdaad, het zou jou dan minder snel bereiken als je het zou liggen in de winkel en zou zien dat het een thriller was.. Zo stom! Ik heb nog nooit een Haruki Murakami gelezen dus die kan ik niet vergelijken..