Recensie De balletschoenen van Aya – Catherine Bruton

Uitgeverij: Kokboekencentrum Jeugd
Genre: Kind & Jeugd
Bladzijdes: 256

Prijs: € 17,99
Waardering: ★★★★★

Ik heb dit boek gekregen als recensie exemplaar van de uitgeverij. Ik wil ze hiervoor bedanken! Dit heeft op geen enkele manier mijn mening beïnvloed.

Waar gaat het boek over?

De 11-jarige Aya is samen met haar moeder en broertje gevlucht voor de oorlog in Syrië. Onderweg is ze haar vader kwijtgeraakt, en ze weet niet of ze hem ooit nog terug zal zien. Aya droomt ervan om ballerina te worden, maar in het asielzoekerscentrum lijkt deze droom verder weg dan ooit. Tot Aya op een dag mee mag dansen in de klas van juf Helena.
Juf Helena ziet dat Aya talent heeft wil haar auditie laten doen voor een prestigieuze balletschool. Lukt het Aya om haar verleden van zich af te dansen?

Mijn mening over het boek

De balletschoenen van Aya gaat over Aya. Aya is met haar vader, moeder en broertje gevlucht vanuit Syrië. Onderweg is haar vader vermist geraakt en hij is nog altijd spoorloos terwijl Aya en haar moeder wachten op nieuws van haar vader proberen ze alles op de rit te krijgen in Engeland.

Het boek vertelt het prachtige maar verdrietige verhaal van Aya. Het verhaal wisselt zich af tussen Aleppo en de vlucht naar Engeland en in het nu in Engeland waar Aya probeert vorm te geven aan haar leven daar. In Syrië heeft Aya altijd danslessen gehad en daar is haar droom om balletdanseres te worden ontstaan. In Engeland lijkt die droom verder weg dan ooit tot ze muziek hoort in het wijkcentrum. Ze herkent de tonen en het begint weer te kriebelen van binnen, ze kan haar geluk dan ook niet op als ze mee mag dansen van Juf Helena.

Maar dit verhaal gaat veel verder dan een balletdroom. Het gaat over hoop, dromen, verdriet, vluchten en nooit opgeven. De passages van tijdens de vlucht zijn beeldend geschreven en de situaties waar ze in terecht gekomen zijn zijn schrijdend. Nou kan ik het mij amper voorstellen, maar dit is dagelijkse kost voor sommige mensen. Sinds 2011 zijn er al ruim 6,3 miljoen mensen gevlucht uit Syrië. Ruim 6,3 miljoen mensen die zich kunnen vinden in het verhaal van Aya en haar familie.

Dat vind ik dan ook meteen het bijzondere aan dit verhaal. Het heeft een hele duidelijke boodschap, maar tegelijkertijd ook een realistische vertelling van het verhaal. Dit boek zou verplichte literatuur moeten zijn op middelbare scholen, jongeren zouden alles dan wellicht zoveel beter begrijpen. Jongeren kunnen leren om minder te oordelen over anderen gebaseerd op uiterlijk. Iedereen heeft een verhaal en sommige zijn schrijnender dan je je kunt voorstellen.

Catherine heeft met dit boek een prachtig boek neer gezet waar ik doorheen gevlogen ben. De personages zijn goed uitgedacht en de boodschap is heel mooi overgebracht.

Dansen kent geen grenzen; dansen kent geen taal, geen huidskleur, geen nationaliteit en geen religie. Een paspoort is niet nodig. Papieren ook niet. Of een verblijfsvergunning. Je kunt het niet bombarderen of beschieten of vernielen of verzuipen. Een tijdloze ruimte is het, waarin zowel oorlogen als liefde en familie bestaan en altijd zullen bestaan.


Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Of heb je het al gelezen? Laat het achter in de reacties.

Geef een reactie

CommentLuv badge

5 comments

    1. Ik heb ook nooit iets gehad met ballet, maar het word hier op zo’n dermate mooie manier beschreven dat ik eigenlijk denk ik wil wel eens ballet in ‘t echt zien haha.

    1. Hij was ook zeker indrukwekkend en tegelijkertijd intens en mooi. Hij blijft ook door m’n hoofd spoken. Zeker de moeite waard! En ondanks dat het een jeugdboek is, heeft dat voor mij geen moment zo gevoeld eigenlijk.