Wat te doen tegen een leesdip?

Elke boekenliefhebber krijgt er wel een keertje mee te maken of heeft er al eens mee te maken gehad: een leesdip. Ook ik heb er wel eens mee te maken gehad, gelukkig duurde die niet zo lang, maar dat geluk heeft helaas niet iedereen. Wat zou je kunnen doen om van die leesdip af te komen?

Allereerst moet je jezelf afvragen waarom je nu in deze leesdip zit. De meest voorkomende redenen zijn moeheid of het komt door het laatste boek dat je gelezen hebt. Het is belangrijk om te weten wat de reden achter je leesdip is, want er is natuurlijk een kans dat je leesdip niet over gaat als je de het eerste probleem oplost.

En dan? Wat zijn de tips die online staan en die ik toegepast heb tijdens mijn leesdip? Ik deel ze vandaag graag met je!

Neem even pauze

Als je jezelf gaat forceren heb je de kans dat het allemaal alleen maar langer kan gaan duren. Heb je gewoon echt even geen zin om te lezen? Doe het dan ook niet. Geef jezelf even de rust en de tijd om over je leesdip heen te komen. Ga bijvoorbeeld lekker bewegen of kijk eens een serie op Netflix. Superguide schreef onlangs een artikel over de 10 beste series nu op netflix.

Herlees je favoriete boek

Doordat je dit boek waarschijnlijk al meerdere keren hebt gelezen ken je het verhaal. Het vraagt minder concentratie van je hersenen en je weet al dat het verhaal leuk vindt. Het kan best zijn dat je na het lezen van je favoriete boek ook weer zin hebt om een nieuw boek te lezen.

Lees eens een ander genre

Zorg eens voor afwisseling. Lees je altijd thrillers? Probeer eens een feelgood of een roman. Het kan zijn dat de afwisseling je het plezier in lezen terug brengt.

Praat of lees over boeken

Wellicht steekt de enthousiasme van anderen jou aan en krijg je spontaan weer zin om te lezen. Zij lezen misschien ook boeken die jij nog niet kent. Sommige blogs behandelen alleen nieuwere boeken, maar veel behandelen ook oudere boeken. Zo krijg je weer inspiratie. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je het boek wat de blogger 5 sterren geeft ook gaat lezen. Dat een ander 5 sterren geeft betekend natuurlijk niet dat jij het automatisch ook een super boek vind, maar misschien is het wel interessant om uit te zoeken waarom iemand anders het geweldig vond. De volgende blogs zijn mijn favoriet:
Céline zoals ze is
bookaddictnl
axellesbooks
Samantha’s boekenhoekje
samen lezen is leuker

Lees de tips van Instagram

Ik vroeg mijn volgers welke boeken hen uit de leesdip gehaald hadden. Zo las Fantasybooklover3 Verwoest me van Tahereh Mafi en Als de nacht eindigt van Laura Diane. Axellesbooks, Elinewildelezen en boekmetanouk lazen juist de Harry Potter serie om uit hun leesdip te komen. Bealeest las Nevermoor van Jessica Townsend. De opties zijn eindeloos. Vraag eens aan jouw volgers hun favoriete boek aller tijden. Wellicht vind jij ook jouw nieuwe favoriete boek.

Lees mijn favoriete boek

Lees mijn favoriete boek. Dit boek stamt al uit 2005. Ik las het boek in 2015. Ik heb helaas niet de gave dat ik boeken onthoud. Ik onthoud dat ik een boek gelezen heb en of ik het goed vond of niet. De inhoud onthoud ik vaak met flarden. Ik heb geen idee waar dit door komt. Toch is dit boek mij altijd blijven achtervolgen. In Doodsimpel gaat Michael Harrison bijna trouwen. Zijn vrienden besluiten hem eens flink te grazen te nemen en verzinnen een sinistere grap. Op zijn vrijgezellenavond voeren ze Michael dronken, waarna ze hem achterlaten in een doodskist met een fles whisky en een walkietalkie. Maar wanneer de vrienden wegrijden om Michael een paar uur flink te laten zweten krijgen ze een fataal ongeluk… Niemand weet waar Michael is, ook Michael zelf niet, die langzaam ontwaakt uit zijn roes…

Met nog maar drie dagen te gaan voor de bruiloft, wordt hoofdinspecteur Roy Grace ingeschakeld door de bloedmooie en zeer bezorgde verloofde, Ashley Harper. Het lijkt erop dat Mark Warren, Michaels beste vriend en zakenpartner, en de man die zou moeten weten waar Michael uithangt, zicht van de domme houdt. Maar hij heeft dan ook veel te winnen? Meer dan iedereen zich realiseert. En de een zijn dood is de ander zijn brood… doodsimpel…

Klinkt goed toch? Ik daag je uit deze te lezen zonder claustrofobisch te worden.

Heb jij wel eens een leesdip gehad? Wat helpt jou om eruit te komen?

Geef een reactie

CommentLuv badge

5 comments

    1. Luisterboeken, dat is een goede tip inderdaad! Ben het wel met je eens hoor. Soms is het gewoon even niet anders en dan word het alleen maar een strijd als je door blijft strugglen met het moeten lezen.

  1. Leestips, geen leesdip. Non-probleem. Gewoon lekker iets anders doen tot het weer omslaat en de honger naar letters weer komt. Leven bestaat gelukkig uit meer dan boeken.

  2. Ik heb het maar een keer gehad toen ging het persoonlijk niet zo lekker. Ik ben toen het strand gaan opzoeken en daarna lekker een massage gehad. Vervolgens ging het met een paar dagen beter. Ik kon er weer flink tegenaan.
    Goede tips geef je.

    1. Dat is zeker ook een goede tip! Even lekker uitwaaien en jezelf verwennen. Gelukkig kon je er daarna weer tegen aan! Niets zo vervelend als niet kunnen lezen!