Je leven organiseren met een Bullet Journal

Op zoek naar een manier om je leven te organiseren? De bullet journal zou wel eens het antwoord op al jouw vragen kunnen zijn. Alles overzichtelijk, eenvoudig en georganiseerd in een boekje.

Bullet journal, wat is het?

Een bullet journal is een methode om je taken, afspraken, deadlines en gedachtes in een notitieboekje te organiseren. Niet digitaal, maar gewoon met pen en papier. Je kunt dit vorm geven zoals je dit zelf zou willen. De een kiest voor creatief en de ander voor minimalistisch.

De methode is bedacht door de Amerikaanse Ryder Carroll. Eind jaren negentig ging hij op zoek naar een eenvoudige methode om de chaos in zijn hoofd te organiseren op de universiteit. Als kind werd hij gediagnosticeerd met leerstoornissen. Tegen de tijd dat hij afstudeerde aan de universiteit had hij de bullet journal-methode bedacht. Een vriend van hem moedigde hem aan om zijn methode te delen en dit begon hij online te doen. Het trok de nodige aandacht op social media en de wereld werd nieuwsgierig naar zijn idee. Mensen die eerder altijd losse blaadjes gebruikte en deze overal hadden liggen voelde rust en kregen weer grip op hun leven.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Eigenlijk is het heel simpel en heb je alleen een notitieboekje en een pen of potlood nodig, daarnaast is een liniaal wel handig. Dit notitieboekje kun je in allerlei varianten vinden; blanco, met lijntjes of met puntjes. Alle varianten voldoen en het is puur een persoonlijke voorkeur welk boekje aan jouw wensen voldoet.
Veruit de meeste mensen maken gebruik van de notitieboekjes van Leuchtturm 1917. Dit merk heeft ook samen met Ryder Carroll een speciale bullet journal editie uitgebracht. Maar er zijn ook boekjes in een goedkopere prijsklasse, je kunt dan denken aan MUS creatief. Een boekje van bijvoorbeeld de Action of de Hema voldoet ook. Je kunt overal een bullet journal van maken dus laat je zeker niet misleiden door de merken wanneer er iets als De bullet journal op staat.

Wat kan ik nog meer gebruiken?

Als je eenmaal het systeem onder de knie hebt kun je uitbreiden en kijken wat je nog meer gebruiken. Je kunt denken aan washitape, kalligrafiepennen, brushpennen, fineliners, stickers en papierblokken. Ook hierin zijn de mogelijkheden eindeloos en wel in elke prijsklasse te vinden. Laat je ook hier niet misleiden op bijvoorbeeld social media dat je per se de Tombow Dual Brush pennen nodig hebt, al zijn deze wel heel fijn en mooi! Bij de Hema hebben ze ook veel verschillende fineliners die fijn werken.

En dan?

Dan kun je beginnen aan je Bullet Journal en op zoek gaan naar wat voor jou werkt en wat niet. Je kunt bijvoorbeeld Pinterest als voorbeeld gebruiken, maar ook op YouTube en op Instagram delen veel bullet journallers hun creaties. Natuurlijk ben je ook welkom om een kijkje te nemen in de Facebookgroep Bullet Journal – Nederland. Waar iedereen zijn of haar creaties kan delen en om tips en adviezen kan vragen.

Gebruik jij al een bullet journal? Wat is de nummer 1 tip die jij wilt geven aan een beginner?

Geef een reactie

CommentLuv badge

3 comments

    1. Dat was inderdaad wel het idee. Ik denk een soort mini serie rondom bullet journal. Ik doe het alleen niet meer zoals het “hoort” dus denk dat ik ook voorbeelden uit de groep haal van mensen die dat wel doen!