Recensie Damn, honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Uitgeverij: Blossom Books
Genre: Lifestyle & Vrije tijd, feminisme
Bladzijdes: 92

Prijs: € 6,50
Waardering: ★★★★★

Waar gaat het boek over?

Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè?
Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.

Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alla andere vrouwen. En ook voor jezelf.

Mijn mening

We worden dagelijks met verwachtingen, aanwijzingen, opdrachten en instructies bekogeld, op zo’n manier van: kijk maar wat je ermee doet. Maar ondertussen is het wel de bedoeling dat je ermee aan de slag gaat en probeert aan alle verwachtingen te voldoen. Doe je dat niet, dan zul je het horen ook.

Het feminisme is een internationale beweging uit de geschiedenis die streeft naar een gelijkwaardige positie van vrouw op een of meer vlakken. Cruciaal is dat het feminisme de ongelijke (machts)verhoudingen tussen man en vrouw bekritiseert en daar verandering in wil aanbrengen. Volgens feministen moeten vrouwen dezelfde rechten en mogelijkheden hebben als mannen. Laat ik voorop stellen dat ik feminisme ontzettend belangrijk vind, maar ik hier niet dagelijks mee bezig was. Vrouwen en mannen zijn verschillend, maar gelijkheid en respect naar elkaar moet er gewoon zijn, van beide kanten.

Dan nu over het pamflet. Ik kwam afgelopen zomer (2019) in aanmerking met dit boek. Ik zag het overal voorbij komen en de cover trok direct mijn aandacht, een diverse cover die perfect bij de boodschap van het verhaal past.

In het pamflet komen verschillende belangrijke onderwerpen aan bod. Onderwerpen die voor zowel jong als oud belangrijk zijn om te bespreken. Het gaat bijvoorbeeld over body positivity, zelfhaat, seks, schaamte en onzekerheid. In elk van de onderwerpen vind je als vrouw herkenbare punten gebundeld met een dosis humor, maar tegelijkertijd een duidelijke boodschap; doe wat je zelf wilt. Veel van de bovengenoemde zaken vinden hun oorsprong al tijdens je jeugd en zitten dieper dan wij ons bewust zijn.

De fijne schrijfstijl, de herkenbare situaties, de humor, de positiviteit en de belangrijke boodschap maken dat ik dit een heel goed boekje vind waarvan ik eigenlijk moet zeggen dat iedereen het moet lezen, zowel man als vrouw. Ook als je, je weinig hebt ingelezen in feminisme zoals ik is het absoluut een aanrader. Het delen van verhalen als dit is hard nodig en Marie Lotte en Nydia hebben die behoefte perfect verwoord.


Heb jij het boek Damn, honey al gelezen? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

CommentLuv badge

2 comments

    1. Bizar he!! Ebook is 4,99 dat is dan in verhouding wel weer duur hahah. Ik ken hun podcast nog niet, ga ik binnenkort eens opzoeken!